Közélet

Setét: Orbán Viktor rátámadt a saját nemzetének egy részére

Az Index készített interjút Setét Jenővel, az  Idetartozunk Egyesület elnökével, a gyöngyöspatai kártérítések felfüggesztése és a bíróságok függetlenségének veszélyzetetése miatti demonstráció roma jogvédő szervezőjével.

Setét szerint a gyöngyöspatai kártérítések felfüggesztésével

a cigányokat most eszközként használja a kormány. Egyrészt arra, hogy a Kúriára nyomást gyakoroljon ebben az ügyben. Másrészt hogy az előítéletes embereket kiszolgálva egyben tartsa a szavazótáborát. A százmilliós kártérítés, amin 60 család osztozna, elég ürügy lett arra, hogy sokmilliárdos nemzeti konzultációt szervezzenek, ami a hatékonyságát ismerve pusztán arra való, hogy zsíros közbeszerzéseket lehessen kiírni.

Hozzátette:

az elmúlt 30 évben nem látott olyan kormányfőt, aki ilyen intenzitással, ilyen direkt és indirekt eszközökkel ment volna neki a hazai roma közösségnek.

Szerinte a korábban szélsőjobbosként ismert Jobbik középre húzódásával megnyílt a szélsőjobboldali retorikai tér, és ezt most a saját választási céljaira használja a kormány: ők maguk álltak bele a korábbi jobbikos témákba, nyelvi fordulatokba.

A kormányfő rátámadt a saját hazájának polgárai, a saját nemzetének egy részére. Ezt semmilyen más etnikai csoporttal szemben nem merte volna megtenni

— mondta Setét Jenő, aki úgy látja: a kormány felháborító nyelvezetet alakított ki azzal a kijelentéssel, hogy a kártérítés munka nélkül szerzett jövedelem.

A kártérítés pénzbeli jóvátételt jelent egy elszenvedett kárért. Annyira megbélyegző légkört alakítottak ki az összes roma emberrel szemben, ami elképesztő. Ráadásul miniszterelnök úr szemét nyelvezettel állítja szembe a gyöngyöspatai roma és nem roma embereket, amikor azt mondja, hogy Magyarországon csak a nem romák keccsölnek. Miniszterelnök úr, a cigány emberek is egész nap keccsölnek, havi 54 ezer forintért. Persze honnan tudná ezt az, aki 30 éve ül a Parlamentben, és azóta nem látott kapanyelet?

Orbán ingyenélőként bélyegez meg roma családokat – elfogadhatatlan a TASZ szerint a gyöngyöspatai komment
A jogvédő csoport szerint Orbán etnikai alapon ítélkezett helytelenül.

Kiemelt kép: Marjai János/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik