Közélet

Uzsonnázni hívták Orbán Viktort a gyöngyöspatai romák

2020. február 1-jén 14 órakor a roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátással készül Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, amelyre meghívja a helyi roma közösséget, valamint többek között Orbán Viktor miniszerelnököt és Hevér Lászlóné polgármestert is

— áll a nemzetiségi önkormányzat Facebook-posztjában, amelyben arra is kiérnek, hogy ők megteszik az első lépést.

Mint írják:

az esemény célja, hogy egy nyílt, baráti hangvételű, őszinte beszélgetést folytathassunk a miniszterelnökkel és más, az ügyünkben megszólalókkal Eddig csak a TV képernyőjén keresztül üzengettek nekünk, most pedig levelezgetni szeretnének velünk.

Vasárnap Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tartott a gyöngyöspatai kárpótlási ügyről. Kiemelte, hogy a szegregáció mostanra már nem áll fenn az iskolában, ezt a bíróság is elismerte. A korábbi kormányzati kommunikáció megerősítve leszögezte, hogy a kormány szerint a megfelelő kárpótlás nem a készpénz, hanem egy oktatási program, amivel az esélyeik az életben jobbá tudnak válni, ha a képzéseket, ha utólag is, de megkapják. Rétvári vasárnap azt mondta, hogy ezen a héten egyeztetésekbe kezdenek az érintett roma családokkal, hogy milyen képzéseket szeretnének.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akik nemet mondanak a  természetbeni kártéríésre, Rétvári annyit felelt, hogy „majd meglátjuk”, azt gondolja, hogy egy közvetlen konzultáció fog segíteni. Hozzátette:

Mi elismerjük, hogy őket kár érte, nem is ennek nagyságrendjével vitatkozunk, hanem azon, hogy a jóvátétel miképpen történjen. A teljesítés módjában egyeztetünk a felperesekkel, és ha sikerül velük megegyezni, az teljesen jogszerű.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik