Közélet

Rétvári: jövő héten kezdődik az egyeztetés a gyöngyöspatai családokkal

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára vasárnap sajtótájékoztatót tartott a gyöngyöspatai kárpótlási ügyről, amin elmondta, hogy olyan helyzetről van szó, ami valamikor 2004 körül kezdődött, a Gyurcsány kormány időszakában, és az Orbán-kormány szüntette meg — írta meg a 444.hu.

Rétvári szerint mostanra már nem áll fenn a szegregáció az iskolában, ezt a bíróság is elismerte. Hozzátette: a kormány szerint a megfelelő kárpótlás nem a készpénz, hanem egy oktatási program, amivel az esélyeik az életben jobbá tudnak válni, ha a képzéseket, ha utólag is, de megkapják. Hozzátette, hogy „a Soros György által pénzelt alapítvány” nem a romák segítésében érdekelt, hanem hogy minél több pénzt próbáljanak a tankerületekből kisajtolni, és nem tudjuk, mire használni.

Az államtitkár elmondta, hogy elindították az egyeztetést, levelet írt a tankerület jogi képviselője a felperes képviselőjének, hogy kezdjék el a természetbeni kártérítés, de az alapítvány nem volt partner ebben, és a felperes roma családok akaratáról sem adtak tájékoztatást, pertaktikai okokra hivatkozva. Rétvári szerint  jövő héttől az érintett roma családokkal közvetlenül kezdenek egyeztetni, hogy mit szeretnének, milyen képzéseket szeretnének.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akik nemet mondanak a  természetbeni kártéríésre, Rétvári annyit felelt, hogy „majd meglátjuk”, azt gondolja, hogy egy közvetlen konzultáció fog segíteni. Hozzátette:

Mi elismerjük, hogy őket kár érte, nem is ennek nagyságrendjével vitatkozunk, hanem azon, hogy a jóvátétel miképpen történjen. A teljesítés módjában egyeztetünk a felperesekkel, és ha sikerül velük megegyezni, az teljesen jogszerű.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik