Közélet koronavírus

Hat kínai magyart figyelnek a koronavírus miatt

A jelenlegi információk szerint egyelőre nincs magyar érintettje a koronavírus járványnak, de több személyt figyel a magyar külügy – közölte az Inforádióval Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Nincs se Magyarországon megbetegedett ember és nem tudnak olyan, külföldön tartózkodó magyarról sem, aki megbetegedett volna, ugyanakkor hat embert megfigyelés alatt tartanak.

A továbbra is önkéntes jelentkezés alapján hat főről tudunk, akik a lezárt kínai tartományban vannak, közülük öten vannak Vuhan városában, négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak különböző munkakörökben. Az ő mandátumuk február elejéig szól, ők azt jelezték, hogy nem is szeretnének előbb hazajönni,

közölte Menczer. Az ötödik magyar szeretné elhagyni a várost és a tartományt is, de nem Magyarországra jönne, hanem egy másik kínai tartományba utazna, mert ott él és dolgozik. Az államtitkár tájékoztatása szerint a hatodik magyar a lezárt tartományban, de nem Vuhan városában van, ő szeretné egész Kínát elhagyni, ebben a magyar külügy a pekingi nagykövetség bevonásával tud segíteni. Hozzátette: az érintett magyarokkal folyamatosan kapcsolatban állnak, egészségesek és nem estek pánikba.

A külügyminisztérium figyeli, hogy az uniós és más országok milyen biztonsági protokollokat folytatnak, szükségesek-e a reptéri intézkedések, illetve az utazási korlátozások. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hőkamerás vagy más rendkívüli ellenőrzést egyelőre nem vezettek be, de nem kizárt, hogy később ez is megtörténhet.

Mire figyeljünk oda?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Napi.hu megkeresésére a következőket tanácsolta azoknak, akik a Távol-Keletre utaznak:

javasoljuk az élőállat-piacok elkerülését, a higiénés rendszabályok fokozott betartását. Ha valaki állatokkal kerül kapcsolatba, feltétlenül mosson kezet. Élelmiszerek fogyasztására is érvényes, hogy csak jól megmosott és kellően hőkezelt élelmiszereket fogyasszunk.

Hozzátették, hogy a kérdésben az NKK az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szakmai jelentéseit és iránymutatását követi. Mint írták, a Vuhan koronavírust már korábban azonosították, és megfertőzött embereket is, de eddig a fertőzések nem okoztak komoly tüneteket és nem terjedtek emberről emberre.

A lappangási idő még nem ismert pontosan, a jelenlegi adatok szerint átlagosan 7 nap, de a becslések szerint 2-12 nap is lehet, és a betegség lefolyása függ attól, hogy milyen a beteg immunrendszere.

A 2019 nCoV megfertőzhet egészséges embert is, de csökkent immunitású egyénnél sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb fertőzés alakul ki. Az eddig elhunytaknál általában egy vagy több krónikus alapbetegség fordult elő,

közölte az NKK. Pontos adat jelenleg még nincs, néhány hét alatt gyógyulhat a beteg. Jelenleg a fertőzöttek kb. 20 százalékánál bizonyult súlyosnak a fertőzés, és 3 százalék körül van az elhunytak szám – jegyezték meg.

Kiemelt kép: MTI/AP/Jae C. Hong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik