Nagyvilág

Spiegel: Orbán ügyei rosszul állnak, ezért új ellenségképet épít fel

Orbán új ellenségei címmel közölt elemzést a német Der Spiegel, a cikk szerzője a magyar politikával gyakran foglalkozó Keno Verseck.

Jelenleg rosszul állnak Orbán Viktor ügyei. Az európai választásokon nem jött össze az áttörés, olasz és osztrák szövetségeseinek pedig el kellett hagyniuk a kormányzást. Orbán saját pártja, a Fidesz visszaesett az októberi önkormányzati választáson. Sok magyar ráunt a fideszes politikusok autokratikus stílusára és korrupciós ügyeire

— fogalmaz az újságíró, aki emlékeztet: öt évvel ezelőtt, egy hasonló politikai helyzetből egy ellenségkép húzta ki Orbánt, méghozzá az a „migránsválság”, amely „megingathatja Magyarország nemzeti jellegét”. Hozzáteszi: azóta Magyarország szinte teljesen lezárta érintett határait, a migránskérdés pedig poltikai értelemben elhasználódik, hiszen Magyarországon alig vannak menekültek.

Új ellenség után kutatva Orbán megtalálta, amit keresett: a jogászokat, ügyvédeket és bírókat, akik pénzt húznak ki az állam és a polgárok tárcájából, és az elítélteket, akik állítólag túl sok joggal rendelkeznek, valamint a «munkakerülő» romákat

— magyarázza. Felidézi, hogy Orbán Viktor január eleji sajtótájékoztatóján indította el a börtönbizniszkampányt, amikor arra utasította a kormányt, hogy ne hajtsa végre azokat a jogerős ítéleteket, amelyekkel a rossz börtönkörülmények miatt kompenzációs pénzhez jutnának magyar elítéltek. A miniszterelnök akkor azzal érvelt, hogy a kifizetések sértenék a magyar jogba és igazságosságba vetett bizalmat, hiszen a kompenzációk több millió euróba kerülnek az adófizetőknek. Mint írja: szakértők szerint Orbán rendkívül aggasztó irányba tart. Magyar György ügyvédet idézi, aki szerint ha a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtják végre, az tulajdonképpen a jogállam halálát jelenti.

Versech emlékeztet, hogy az Orbán által megtartott sajtótájékoztatón a kormányfő erős szavakkal kommentálta a gyöngyöspatai általános iskolában éveken át szegregáltan oktatott romák ügyét, akiknek — szintén bírósági ítélet alapján — összesen csaknem 100 millió forint kártérítés járna. A miniszterelnök ekkor azt nehezményezte, hogy a romák  „munka nélkül” jutnának pénzhez.

A lap szerint elképzelhető, hogy Orbán valamilyen újabb eszközzel menne neki a magyar igazságszolgáltatásnak. A lap a Miniszterelnöki Kabinetirodánál rá is kérdezett, hogy akarnak-e nemzeti konzultációt indítani az ügyben, amely a „hírhedt populista felmérési kampány” elnevezése, de a miniszterelnök tárcája nem válaszolt.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik