Közélet

Megbüntették a 4iG-t az elmaradt T-Systems-ügylet miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint bírságot szabott ki a 4iG Nyrt.-re a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt és kötelezték a jogszerű bennfentes jegyzék megküldésére – értesült az Mfor a jegybanktól.

Mint írják, az MNB a kibocsátókkal kapcsolatos folyamatos felügyelése során több körben adatokat kért be a 4iG-től és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-től, az utóbbi tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulása miatt, a döntéssel kapcsolatos bennfentes információ keletkezésének pontos időpontjára vonatkozóan.

Az adatok alapján a jegybank megállapította, hogy a vonatkozó európai uniós rendelet (MAR) előírásaihoz képest a 4iG tévesen határozta meg, hogy valójában mikor keletkezett az ügylet lezárására vonatkozó bennfentes információ.

A Magyar Telekom esetében azt állapították meg, hogy a jegybanknak a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozóan megküldött értesítésében nem indokolta meg megfelelően, hogy valóban fennálltak a késleltetés feltételei. Mindezzel az MTelekom megsértette a MAR vonatkozó rendelkezéseit. A jegybank ezért kötelezte az MTelekomot, hogy a T-Systems tranzakció lezárultához kötődő bennfentes információ közzététele késleltetését jogszabályszerűen indokolja meg és ezt rendkívüli adatszolgáltatás keretében küldje meg a jegybank részére.

Kiemelt kép: a T-Systems épülete, MTVA/Bizományosi/Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik