Közélet

Megbüntették Mészáros Lőrinc erőművét, amelytől szabadulni akar

Már tavaly nyáron is rejtélyes halpusztulással hozták hírbe Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét, mostanra sikerült kivizsgálnia a vízügyi hatóságnak azt az esetet, meg az az utáni hónapokban történteket, amikor bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél. Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – közölte a szervezet a hvg.hu-val. Azt nem árulták el, hogy mekkora ennek a bírságnak az összege, így nincs kizárva, hogy az erőmű árbevételéhez képest elhanyagolható büntetéssel megúszták a szennyezést, amely jó darabig félelemben tartotta a környékbelieket, és az országos médiában is végigsöpört a híre.

„A bírságot megállapító határozat az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés miatt indított eljárásban született” – írja a lap.

A Mátrai Erőmű mellett ott van Mészárosék másik vállalkozása, a keményítőgyárat üzemeltető Viresol Kft. is. A Viresol az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét és a területén összegyűlt csapadékvizét. Szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg a Viresolnál, és kötelezték a hulladék azonnali elszállítására. Az nem világos, derül ki a portál cikkéből, hogy a mostani vízszennyezés érintette-e ezt a céget.

A Mátrai Erőműtől nemsokára megszabadul Mészáros Lőrinc, az állami MVM fogja megvásárolni a problémát okozó erőművet.

Kiemelt kép: Mátrai Erőmű. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik