Belföld

Kincses Gyula a kórházi pénzvárólistáról

A MOK elnöke szerint az eladósodás reformokkal, pénzzel állítható meg, politikai nyilatkozattal nem.

Az InfoRádióban Kincses Gyula a kórházi adósságokról azt mondta, Orbán Viktor szavait, hogy a kormány betiltja a fedezet nélküli kötelezettségek vállalását azzal a decemberi határozattal együtt érdemes értékelni, ami valamennyi pénzt is ad a részleges konszolidációra.

Ha a beszállítók leállnak, leállhat a kórházi ellátás is
Orbán a beszállítók felé teljesítendő 80 milliárdos tartozás mellett extraprofitról beszél, miközben 20 milliárd forintot több mint egy éve nem fizettek meg a kórházak. Mi lesz, ha tényleg elszakad a cérna?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az eladósodást politikai nyilatkozatokkal nem lehet megállítani. Változásokra van szükség az egészségügyben. Reális áron kellene finanszírozni az ellátásokat, megszüntetni felesleges kapacitásokat, megerősíteni a járóbetegellátást, hogy ne kerüljön beteg indokolatlanul kórházba.

Eddig kezdeti és jó irányú lépések történtek, de nem elég nagyok.

A kórházi adósság 30 milliárdos keretösszeggel nem szüntethető meg. A díjtételek felülvizsgálata nem valós finanszírozást jelent, attól nem szűnik meg a hiány. A műtéteket régen árazták be, már  sokat változott az orvostechnika. Új eljárások jelentek meg, ahol javult az innováció, ott nőtt a ráfizetés.

Még az ÁSZ-elnök sem látja át a kórházak működését
Szerinte még az sem biztos, hogy kevés lenne a pénz az egészségügyben.

A kórházi teljesítmények korlátozása (tvk) egy harmadik történet, de nem véletlen, hogy az a kórház adósodik el, amelyik nem tudja továbbküldeni a beteget. Az, ahol nagy a sürgősségi, a traumatológia, ahová a súlyos eseteket továbbküldik a kisebb kórházak azzal, hogy „oldjátok meg”. Onnan már nincs hová továbbküldeni, el kell látni.

Kincses Gyula szerint a kórházi adósságok problémája akár már idén megoldható, ha elég pénzt tesznek be, de fontos az újabb és újabb korrekció, mert egyre több a beteg, egyre több betegséggel. Egy elöregedő társadalomban egyre bonyolultabb kezeléseket kell elvégezni. Ettől végeredményben drágulni fog az egészségügy, ami végül legtöbb esetben a kórházakon „csattan”.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik