Közélet

Biodóm: Fürjes az állatkert főigazgatóját okolta

Az államtitkár szerint a kormány tehetetlen ebben a helyzetben, amelyért Persányi Miklós felelős.

Fürjes Balázs az InfoRádiónak azt mondta, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm építésére a kormány már adott plusz pénzt, többet nem fog. Az Infostart által idézett államtitkár szerint Persányi Miklós hozta nagyon nehéz helyzetbe az országot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának volt egy jó szakmai elképzelése, a Biodóm megépítése, amit a kormányzat támogatott. Az állatkert – egy fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény – egy évvel rá kérte a támogatás megemelését, de Persányi Miklós megígérte, több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában adtak összesen 45 milliárdot adott.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, írta ki a közbeszerzéseket.

32,7 milliárd forintért bővíthetik Garancsiék az állatkertet
Az állatkert eredetileg 20 milliárd forintot szánt a projektre.

Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergelytől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint – tette hozzá Fürjes Balázs, aki szerint ők tehetetlenek, rengeteg eszköze van a fővárosnak, és

minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van.

Az államtitkár úgy vélte, ha ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más náluk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé. A kormány a maga részét már hozzátette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra.

Kiemelt kép: Persányi Miklós főigazgató a biodóm sajtóbejárásán 2019. december 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik