Közélet

Szél: tudatosan kiürítik a fóti gyermekotthont

Állítása szerint újabb bizonyítékot talált Szél Bernadett a fóti gyermekotthon bezáratásának ügyében. A független képviselő Facebook-oldalán arról ír, hogy

bár sok speciális szükségletű gyermek vár arra, hogy központi speciális gyermekotthonban kapjon elhelyezést és állapotának megfelelő ellátást, maradnak várólistán és nem mehetnek Fótra — vajon miért? Mert a kormány és a fenntartó nem engedi, hogy Fótra kerüljenek a gyerekek, mert sunyi módon ürítik ki az intézményt!

Magyarázata szerint a rendszer úgy működik, hogy ha üresedés van egy intézményben, a várólistáról jöhet egy új gyermek. Mint írja: jelenleg a fóti férőhelyek ötödén vannak gyermekek és lassan egy éve nem jönnek új gyerekek, miközben a többi intézményben várólisták vannak.

Augusztusban, szeptemberben és októberben ráadásul úgy helyeztek át Fótról négy gyermeket Zalaegreszegre és Kalocsára, hogy Fóton a férőhelyek egyharmada üres volt, a másik két helyen viszont súlyos várólisták voltak. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a fóti gyermekotthon tudatos kiürítése zajlik. Mára csak mintegy 6 gyermek maradt a 32 férőhelyes fóti speciben: a gyermekeket folyamatosan viszik el, újak pedig nem érkeznek a helyükre — hiába várnak sokan arra, hogy központi speciális ellátást kapjanak

— írja. Hozzáteszi:

A kormány mindeközben azt hazudja, nincs szó bezárásról, folyamatos az ellátás — csak épp már alig van ott gyermek, más helyeken meg várólisták vannak, ennek ellenére oda küldenek még Fótról is gyermeket. Csakhogy a gyermekek nem jobb, családiasabb, szükségleteiknek megfelelő helyre kerülnek, hanem oda, ahol van hely. Szakemberek panaszkodtak nekem, hogy meg van kötve a kezük, hiába tudják, mi lenne a legjobb a gyermeknek, csak oda tudjak küldeni őket, ahol hely van. A kormány merényletet követ el ezek ellen a gyerekek ellen: a gyermekek érdekét szem előtt tartó szakmai terv nélkül nem szabadna kiüríteni egyetlen gyermekotthont sem, pláne nem kitagolást hazudva!

A fótiak többsége szerint meg kellene tartani a gyermekközpontot
Az aHang aktivistái készítettek kérdőíves felmérést.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik