Közélet

Egy tanulmány szerint a nők többsége nem bánja meg az abortuszt

Az abortuszon átesett nők túlnyomó többsége nem bánja meg a későbbiekben a beavatkozást – derül ki a Guardian által szemlézett és a Social Science & Medicine szaklapban megjelent kutatásból. A kutatók 21 amerikai államból 667 érintett nőt vontak be a vizsgálatba, ami öt éven keresztül zajlott. A kutatók arra voltak kíváncsiak az öt év alatt, hogy az abortusz milyen érzelmet váltott ki a nőkből: szomorúságot, bűnösség érzését, megbánást, megkönnyebbülést, haragot vagy boldogságot.

Az öt év alatt a kutatók többször is megkérdezték a nőktől, érzelmileg hogyan érintette őket döntésük, hogy elvetették magzatukat. A nők nagyjából 95 százaléka azt mondta, az abortusz helyes döntés volt.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az abortusz milyen érzelmet váltott ki a nőkből: szomorúságot, bűnösség érzését, megbánást, megkönnyebbülést, haragot vagy boldogságot.

Az öt év alatt a leginkább megnevezett érzés a megkönnyebbülés volt.

Corinne Rocca, a kutatás egyik vezetője, a Kaliforniai Egyetem professzora az eredmény kapcsán úgy értékelt, az abortuszellenesek egyik érve évek óta az, hogy meg kell védeni a nőket a beavatkozás okozta lelki és érzelmi károsodástól, amit azonban ezelőtt egyetlen vizsgálat sem mutatott ki.

A mostani kutatás ugyanakkor megjegyzi, hogy sok nő a megkönnyebbülés mellett bűnösséget is érzett közvetlenül a beavatkozás után, ám az abortuszt követő első két évben a pozitív és a negatív érzelmek csökkentek, miközben a döntés helyességének érzése továbbra is erős maradt.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik