Közélet

Direkt pártirányításra utaló jeleket talált Pikó András a józsefvárosi lapnál

Nem ment könnyen az átadás-átvétel Józsefvárosban, amikor Pikó András került a kerület élére – erről korábban egy hosszabb cikkben is beszámoltunk.

Hétfőn a polgármester arról írt a Facebookján, hogy sejteni véli, mi állhatott a mögött, hogy a Józsefváros című önkormányzati lap teljes rendszerét törölték és voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszedték. Pikó szerint

el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait.

A polgármester két e-mailt is kitett, amelyeket Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője küldött, és a Józsefváros újság augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazza. Az e-mailekben Nyerges még a megjelenés előtt, levélben észrevételeket kér, értsd: jóváhagyást a címzettektől, akik között ott van Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője, Rimán Edina jegyző, Sára Botond fideszes polgármester, Egry Attila fideszes alpolgármester, Farkas Örs is, aki akkor a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett.

Pikó szerint a levelezés, amelyet az átadás-átvételkor lezajlott informatikai átvilágítás során találtak, számos kérdést felvet:

1) Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel, mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál? Oda már kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.

2) Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a Helyi Választási Iroda vezetője volt, ebben a minőségében esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett – ez az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság „informális szerkesztőbizottságában”?

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik