Közélet vélemény

Balavány: A magyar állam üzenete a szegény magyaroknak az, hogy nem számítotok

Aki az egészségügyi ellátást képtelen megfizetni, szegény ember. A szegény embertől pedig nem elfordulni kéne, hanem odafordulni hozzá.

Ezt mondja a Seregek Ura: Igazságos ítéletet hozzatok, szeretettel és irgalmasan bánjatok egymással! Az özvegyet és az árvát, a jövevényt és a nyomorultat ne zsákmányoljátok ki, és ne tervezzetek egymás ellen magatokban semmi rosszat! De ők (…) szívüket gyémántkeménnyé tették, hogy ne hallják a törvényt. Ezért így szól a Seregek Ura: Én sem hallgatom meg őket, ha hozzám kiáltanak.

(Zakariás 7, 9-13.)

Kiszűrik „az egészségügy potyautasait”, így kommentálta a társadalombiztosítási törvény átszabását a Pénzügyminisztérium. Arról van szó, hogy 2020-ban azok az állampolgárok, akik nem rendelkeznek biztosítotti jogviszonnyal, vagy a havi 7500 forintos tb-ellátás díját nem fizetik be maguk után, kiesnek a rendszerből.

Az Orbán-kormány az eddigi kilenc évében úgy lezüllesztette az egészségügyet, hogy az már életveszélyes. Évente városnyian, harminc-negyvenezren halnak meg csak azért, mert nem fértek hozzá időben a preventív vagy gyógyító ellátáshoz. Hiszen ahhoz is időpontot kell kérni, hogy időpontot kérhessünk. És egy mégoly súlyos panaszoktól szenvedő beteg adott esetben négy-öt hónapot várhat, mire eljut ultrahangra vagy CT-vizsgálatra.

Nagyon jegyezzük meg: minderről nem az orvosok és ápolók tehetnek. Minden tiszteletet megérdemel a megmaradt egészségügyi szakszemélyzet, amely eszközhiánnyal küzdve, alulfizetve, sokszor messze a rendelési időn túl is igyekszik elszántan és lelkiismeretesen végezni a hivatását.

Akkor is, ha a sebészeten nincs olló, ha a kórházi osztályon nincs vérnyomásmérő, a betegek a váróban ingerültek, és sok helyütt az alapvető higiéniai eszközök sem adottak.

Azok tehetnek róla, akik szándékosan nem vesznek tudomást arról a tényről, hogy szegénynek lenni nagyon egészségtelen, hiszen a szegény ember sokat fázik, rosszul táplálkozik és rosszul alszik, és nem tudja megfogadni Kásler miniszter úr atyai jótanácsát, miszerint időben kell orvoshoz menni, –  ugyanis a végeken, ahol a szegény emberek laknak, egyszerűen nincs megfelelő és jól megközelíthető egészségügyi ellátás.

Magyarok tízezrei halnak meg évente úgy, hogy megelőzhető lett volna a haláluk
Évekkel kevesebb ideig élünk, mint az egészségügyre többet költő nyugati országok polgárai. De a halálozási statisztikánk a többi visegrádi országénál is rosszabb képet mutat.

A rendszer januártól úgy fog működni, hogy aki három hónapja nem fizet, törlik a taj-számát. Tehát, fogalmazzunk világosan: ha három hónapig nem fizetsz,

  • mert mondjuk örülsz, ha kajával meg fűtéssel kijössz valahogy abból, amit havi szinten képes vagy összekuporgatni,
  • mert mondjuk még éhező gyerekeid is vannak,
  • mert mondjuk az úgynevezett rendszerváltozás óta egyik embertelen rezsim a másiknak adja át a fejed fölött az országot, mint egy kondér zsíros pörköltöt, amiből a te tányérodba persze sosem csöppen semmi, nemhogy a szaftjából, a híg levéből se,

szóval ha te is az út szélén hagyandók közt vagy, abban a kasztban, amely csak nyűgöt jelent a mindenkori kivételezetteknek:

tudnod kell, hogy törvényben rögzítik a hatalom birtokosai, hogy a magyar állam nem segít rajtad, kitagad, elhagy, tudatja, nem számít a sorsod, az sem számít, ha nem vagy.

Ha el is látnak valamiképp és valamikor, hisz már vérzik a fekély a bőrödön vagy a gyomrodban, vagy a tönkrement tüdődből ugat a halál, hát be akarják majd hajtani rajtad az ellátás piaci értékét:

  • rajtad, aki penészes kenyérrel és kannás borral mulattál,
  • ők, akik tengereken, jachtokon viháncolnak.

És jön majd a végrehajtó, elviszi a rossz párnát a fejed alól, összeszedi az udvarodból a tyúkot, és ha ennyid sincs, bevarr az adósok börtönébe, már ha ugyan megéred azt a pillanatot.

A fizetésképtelen ember szegény ember, és a szegény embertől nem elfordulni kéne, hanem odafordulni hozzá. A szörnyeteg kormány azonban saját népét támadja, amikor nincstelen polgárait megfosztja a sokszor az életben maradás reményét jelentő ellátástól. 

A magyar kormány bűnt követ el a saját népe ellen, amikor – megtehetné bár, sőt, kötelessége volna megtenni, de – elmulasztja az egészségügy rendbetételét. Az ellátórendszer ordító hiányosságait nem az átfogó és szükséges fejlesztésekkel, meg az elmenekülő orvosok és ápolók visszahívásával akarják megoldani. Az sokba kerülne.

Tehát kizárnak a rendszerből pár százezer – most még – ellátásra jogosultat, így kevesebben jutnak majd a kevésre; s ha a keveset kevesebb felé osztják, rögtön többnek látszik. Ez a trükk.

Nekik egy trükk, szegény magyarok sokaságának búcsú annak a reményétől, hogy emberszámba veszik őket a saját hazájukban.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik