Közélet

Farkasházy: a fideszesek lettek a humor nagyágyúi

Orbán Viktor is mulatságos, de a humorista Kövér Lászlót, Kósa Lajost és Németh Szilárdot képtelen überelni.

A Klubrádióban Farkasházy Tivadar azt mondta, mára teljesen átalakult a kabaré. Humoristaként két dologra kell figyelni. Az egyik, hogy a politikusok egyre nagyobb kihívást jelentenek, a másik, hogy egyre dühítőbbek. Számára is probléma, hogy a düh a humor ellen dolgozik, amire neki is vigyáznia kell.

A humoristák egyszerűen nem tudják felülmúlni a politikusokat. Nagyon nehéz a hatalom birtokosainak megszólalásaihoz kommentárt fűzve új viccet alkotni. A mondataik mellől ma már nem hiányzik az a többlet, amit korábban a humoristák tudtak hozzátenni közéleti megnyilvánulásaikhoz – mondta. Farkasházy Tivadar elismerte: ő képtelen Kövér Lászlót, Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot überelni, mert – sok társukhoz hasonlóan –  ontják a nevetségesnél nevetségesebb mondatokat, szituációkat, de Orbán Viktor is nagyon vicces, mert amikor világpolitikai tényezőnek hiszi magát, az olyan, mint amikor az egér az elefánt mellett sétálva odaszól: hallod, hogy dübörgünk?

Csányi kisegérként dübörög Orbánnal, aki az elefánt
Az OTP elnök-vezérigazgatója az [origo]-nak így jellemezte kapcsolatát a miniszterelnökkel.
x

Egy humorista nem sokat tud már hozzátenni ahhoz, amikor a házelnök azt képzeli, a magyarhoz igazítják a világidőt, vagy a kormányfő a kipcsakokról beszél.

Ma a politikusok ontják a poénokat, amiből a háttérbe szorított humorista legfeljebb egy képi viccet csinálhat, megmutatja önelégült, dölyfös arcukat. Az internet is főleg ilyenekkel van tele. Farkasházy Tivadar szerint a közélet keményedik, az egyszeri polgár dühös, mert elpárolgott a rendszerváltáskor beígért szabadság. A düh őt sem kerüli el, ezért tudatosan vigyáz arra, nehogy eluralkodjon rajta, mert az a humor kárára menne.

Kiemelt kép: Németh Szilárd honvédelmi államtitkár beszél az Országgyűlés plenáris ülésén december 2-án. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik