Belföld

Csányi kisegérként dübörög Orbánnal, aki az elefánt

Az OTP elnök-vezérigazgatója az [origo]-nak így jellemezte kapcsolatát a miniszterelnökkel.

Csányi Sándor szerint a mostani kormány teljesen független tőle, még akkor is, ha barátja és korábbi kollégája, Pintér Sándor a belügyminiszter. Mint mondta: ő az elmúlt 22 évet úgy élte meg az OTP-ben, hogy sokat dolgoztak egy, a térségben is sikeres bankért, amely a költségvetés rendezéséhez adófizetéssel is hozzájárul, hitelezéssel és betétgyűjtéssel segíti a gazdaság növekedését is. Nem volt más céljuk, semmilyen hatalmat nem akartak megszerezni.

Csányi szerint nem tőle kell féltenie a demokráciát senkinek, azt ő maga félti inkább az olyan politikusoktól, akik ezt személyével kapcsolatban megkérdőjelezték (az [origo] Gyurcsány Ferencet és Lázár Jánost hozta fel példaként – a szerk.). Tévedésnek nevezte, hogy személyzeti politikáját az határozná meg, hogy „mindenkivel jóban akar lenni”. Az OTP-ben azért talált munkahelyet Pintér Sándor, Földi László, Simicska Lajos, illetve a másik oldalról Oszkó Péter és Benedek Fülöp, mert nagyon rossznak tartja azt a gyakorlatot, hogy a kormányváltások idején sok szakember kerül az utcára.

Csányi Sándor cáfolta, hogy Orbán Viktor egyensúlyozni próbál két fontos gazdasági erőközpont, közötte és Simicska Lajos között. Mint mondta: egyensúlyozni egymással szemben álló felek között kellene, de neki Simicska Lajossal semmiféle összeütközése nem volt, érdekeik nem keresztezik egymást. Nincs felület, ahol szembekerülhetnének egymással, és az is biztos, hogy tőle független a kormány.

Orbán Viktorral sok dologban azonosan gondolkodik, de van néhány dolog, amiben nem ért vele egyet. Elfogadja, hogy van egy szereposztás, amiben születnek az OTP-nek sem kedvező döntések. Ha lehetőséget kap arra, hogy ezek előtt elmondja a véleményét, akkor a viszony már jónak nevezhető. Van, amikor elmondhatja, de például a devizahitelek végtörlesztése kapcsán ő is a hírekből tudta meg, mi történik.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Szerinte azért nem írható le szövetségként viszonyuk a kormányfővel, mert az olyan lenne, mint amikor a kisegér meg az elefánt megy a hídon. Az egér egyszer csak megszólal: hallod, hogy dübörög alattunk a híd? Csányi szerint ő, mint egy egyszerű bankelnök nem minősítheti magát a miniszterelnök szövetségesének, mert szövetségek azonos rangú felek között köttetnek, „a miniszterelnök viszont olyan hatalmi eszközökkel rendelkezik”, amelyeket az ő lehetőségei meg sem közelítenek. „Ilyen értelemben nem lehet szövetségről beszélni, de ellenséges viszonyról sem.”

Csányi Sándor úgy véli, „nem lehet egy gazdasági szervezet vezetőjét, a rendelkezésére álló eszközrendszerrel egy kétharmados parlamenti többség élén álló miniszterelnökkel összehasonlítani. Nem is azonos a pálya. Nyilván vannak, akik hajlamosak ilyen párhuzamok felállítására, de az szenzációhajhászás.” Szerinte Orbán, ha nem lesz kormányfő, akkor egy erős ellenzéknek lesz a vezetője, az sem elhanyagolható.

Csányi Sándor a Fidesszel kapcsolatban ma is úgy látja, ahogy két éve: a túlzott hatalom pont azokra veszélyes, akik gyakorolják. Sok szereplőt ismer, akik – gyorsan vagy lassan – magasra jutottak, és azt hitték, hogy azt kizárólag a saját képességeiknek köszönhetik. Elszálltak, nem tudták feldolgozni a sikert. Ő inkább a munkának és a szerencsének tulajdonítja, amit elért, így a fontosságtudatát is kordában tudja tartani. A hatalomra ugyanaz igaz, mint a bankokra. „Amikor minden nagyon jól megy, akkor kell nagyon figyelni, hogy az ember ne hibázzon.” Mindenkire veszélyes, ha nem érez belül korlátokat, hogy meddig mehet el, függetlenül attól, hogy az eszközei alapján akár többet is megtehetne.

2010-ben komolyan egyetértett a bankadóval, amelynek azonban lassan negatív lesz a hatása. A bankadó és a tranzakciós adó megteszi hatását, az utóbbi miatt a cégek egy része kitelepíti Magyarországról a pénzforgalmát. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy az európai előírások szigorodása miatt sokkal nagyobb tőkekövetelménynek kell megfelelni, akkor a bankok helyzete előbb-utóbb gátja lehet a gazdasági növekedésnek. „Összességében ezeket az adókat hosszú távon nem lehet fenntartani. Ezért ezt a költségvetési problémát valahogy ki kellene nőni. A gazdasági növekedés és az állami kiadások további csökkentése az egyetlen út.”

Csányi Sándor szerint a beruházásokhoz szükséges bizalmat újra kell építeni. Sok külföldi cégvezetővel tart napi szinten kapcsolatot. „Most kicsit kiszámíthatatlan helynek van elkönyvelve Magyarország, ahol az adó duplázódhat, vagy meglévő szerződésekbe bele lehet nyúlni. Lásd a devizahitelesek ügyét. Ezek fontos dolgok, és a kormány talán nem számolt vele, hogy a bizalmat nagyon könnyű elveszíteni, és hosszú idő kell ahhoz, hogy visszaépítsük.” A bankvezér úgy látja, elkezdődött az építkezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik