Közélet

Pénzbüntetést kapott a vonatnak futó ló gazdája

375 ezer forintot kell fizetnie, amiért az állatot egy 10 éves kislányra bízta.

A férfi lova 2016-ban, Győr közelében, nekiszaladt egy személyvonatnak. Az okozott kár meghaladta a 12 millió forintot. A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség 2017-ben közlekedési bűncselekménnyel vádolta meg. A járásbíróság felmentette, de az ügyészi fellebbezés után másodfokon bűnösnek találták.

A vád szerint a 38 éves férfi megengedte, hogy a győri otthonukba kerti partira érkező kislány legelni vigye nagytestű lovát. A 10 éves gyermek vezetőszáron vitte az állatot a közeli legelőre. Édesanyja is elkísérte, de a ló megijedt, a vezetőszárat a gyermek kezéből kitépte és elfutott a közeli vasúti sínek felé.

A sínek közelében, a vasúti átjáró előtt megállt, de megijesztette az előtte 140 km/órás sebességgel elhaladó szerelvény, és nekiszaladt. A vonaton utazó nyolcvan ember közül senki sem sérült meg, de a szerelvényben komoly kár keletkezett.

A terhelt állattartóként megszegte azokat a jogszabályokat, amelyek szerint állatot csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne tudjon kijutni, valamint az állatot olyan személynek engedte át, aki nem volt képes azt uralma alatt tartani.

Az eredményes ügyészi fellebbezés után a másodfokú bíróság a terheltet a vádiratban megjelölt közlekedés biztonsága elleni vétség miatt 375 ezer forintos büntetésre ítélte azért, mert gondatlanul a lovát egy 10 éves kislányra bízta.

Kiemelt kép: ügyészség.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik