Közélet

Harminc éve kitört az ufóláz Magyarországon

1989-ben ezekben a november végi napokban a négyigenes népszavazás, Magyarország államadóssága, illetve az emigráns táncdalénekes, Németh Lehel visszatérése voltak a közélet meghatározó ügyei, az igazi szenzációt azonban az ország több pontján észlelt, rejtélyes légi jelenségek okozták a hazai nyilvánosságban.

Alighanem ez volt az első alkalom, hogy a közszolgálati média is komolyan foglalkozott a témával, elsőként a Kossuth Rádió esti híreiben november 25-én.

„Állítólag a Dunántúl több pontján láttak UFO-kat. Amint arról pécsi tudósítónk, Belénessy Csaba beszámolt, este 6 óra után a nagykanizsai Meteorológiai Állomásnak jelentette egy hölgy, hogy egy narancs nagyságú, sárga színű, fényes jelenségre lett figyelmes. Fél 8 táj­ban Pápán már négy fényjelenséget észleltek, amelyek közül az egyik ellipszis pályán forgott, a másik pedig maximum 6 km magasan repült. A farkasfai Meteorológiai Állomás azt is jelentette, hogy lokátorral bemérték az ismeretlen tárgyak sebességét, amelyek 4200 km-es órán­kénti sebességgel száguldoztak” – szólt a híradás.

„Szeretnék többet hallani ezekről a légi jelenségekről. Nagyon érdekel.  Az évfolyamtársaimmal együtt  izgalommal várjuk a folytatást” – hagyta meg kívánságát a TV2 üzenetrögzítőjén H. Zoltán 23 éves mérnökhallgató, kérése pedig meghallgatásra talált.

November 28-án már a tévéhíradó is beszámolt a rejtélyről, amely hol azonosítatlanul villogó piros fényként, hol fekvő karácsonyfára emlékeztető alakban izgatta a lakosságot. Ráadásul nem holmi futóbolondok, hanem honvédezredes és meteorológus számolt be az észlelésekről, Tóth Éva repülési vezető pedig azt állította, a budaörsi lakótelep felett rendszeresen megmutatkozó jelenség mindig abban a pillanatban tűnik el, ahogy figyelmezteti rá a gépeket. „Mintha hallaná, mert mindig reagál rá” – jelentette ki.

A TV2 üzenetrögzítőjén – melyen keresztül a nézők akkoriban a legközvetlenebbül léphettek kapcsolatba az állami médiával – is szaporodtak az ufókkal kapcsolatos telefonok: volt, aki Aigner Szilárd véleményét tudakolta, volt, aki nem értette, hogy az első jó hír után miért hallgat a tévé a pápai ufóról, és volt, aki Ózd felől Budapestre haladó kicsi piros pontokról számolt be.

Az ufóláz később sem csillapodott, amire az MTV is reagált, és 1990-ben Déri János vezetésével elindította Nulladik típusú találkozások című műsorát.

Ez volt a főcíme:

Ez pedig egy beszélgetésrészlet a műsorból az 1947-es roswelli „ufójárásról”:

Kisvártatva elkészült a műsor paródiája is:

Forrás: 1989: lesz-e?, az OSA tematikus weboldala.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik