Közélet

Hableány-tragédia: napokon belül vádat emelnek

Az ügyészség tartja magát a határidőhöz.  

A Hableány tragédiájával kapcsolatos nyomozás iratait a rendőrség október első felében küldte át vádemelési javaslattal az ügyészségnek. A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az ATV Híradójának megerősítette, tartják a határidőt, napokon belül vádat emelhetnek.

Az ukrán kapitány, Jurij C. tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt állhat bíróság elé.

Az ügyészség korábban közölte, hogy a gyanúsított és a védő számára biztosított határidő lejárta után, még novemberben benyújtja a vádiratot.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint a közlekedési bűncselekményekre specializálódott VI. és VII. kerületi ügyészség tartja magát a határidőhöz.

Jurij C. jelenleg egy budapesti lakásban él, házi őrizetben van, a bíróság egy hete engedte ki az előzetesből. Elektronikus nyomkövetőt kapott, csak külön engedéllyel hagyhatja el a lakást. Ügyvédje szerint a Fővárosi Törvényszék döntése igazolta, hogy ügyfele semmilyen módon nem próbálta megnehezíteni a bizonyítási eljárást.

A 64 éves ukrán férfi júniusban már kiszabadult az előzetesből, miután letették érte a 15 millió forintos óvadékot. Július végén vették újra őrizetbe, amikor segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet; csak hét turista élte túl a balesetet, egy dél-koreai nőt még nem találtak meg.

A kapitány ügyvédje szerint több tévedés is történt a dunai hajóbalesettel kapcsolatban
Jurij C. letartóztatásának megszüntetését indítványozta az ügyvédje, miután kiderült, hogy mégsem törölt adatokat a telefonjáról.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik