Közélet

Tarlós István: Követtem el hibákat a kampányban

Az Index készített interjút Tarlós István nemrég leköszönt főpolgármesterrel, akit természetesen megkérdeztek arról, hogy hogyan érzi magát tisztsége átadása után.

Tekintve azt a felfogásbeli különbséget, ami a kormány és az új összetételű, ellenzéki többségű közgyűlés között van, főpolgármesterként végigcsinálni a következő öt évet 70 éves korban, gyakorlatilag megoldhatatlan feladat lett volna. Azt mondom, talán szeret az Isten, hogy így rendelte. Most van Budapestnek egy új, legitim vezetése. Tegye a dolgát. Nem fogok abba a hibába esni, amibe 2010-ben az akkori ellenzék esett, mikor választás után 3 nappal Orbán Viktortól már „jobb válaszokat” követeltek

— mondta Tarlós, aki szerint nagyon furcsa kampány előzte meg a helyhatósági választást. Szerinte egy főpolgármesteri kampánynak tulajdonképpen másról kellett volna szólnia, mivel a mostani a fővárosi kompetenciákon kívüli témákról szólt, ahogyan a szavazás is inkább egy protest-szavazásként értelmezhető.

Ennek a fő okozója nem Karácsony Gergely volt és nem is én, hanem a politikai helyzet. És úgy látszik, Budapesten ez a 9 év talán kegyelmi állapot volt. Nem véletlen, hogy 2010-ben 62 év után először lehetett konzervatív a főpolgármester. Hibákat persze a kampányban én is követtem el

— tette hozzá. Hibáit elemezve arra jutott, hogy

lehet, hogy megérte volna mégis vitatkozni Karácsony Gergellyel.

Elmondta: 29 éven át mindig saját maga irányította a kampányokat, most ez nem így volt.

Voltak olyan elemei, amikkel egyetértettem, voltak olyan elemei is, amikkel nem. Ugyanakkor hiányoztak az én módszereim közül bizonyos elemek. De ezen utólag már fölösleges rágódni. Talán akik az aktív politizálást folytatják, azoknak mindkét oldalon érdemes bizonyos tanulságokat levonni. Elsősorban talán a kommunikáció tekintetében. Amúgy is szintet lépett a kommunikáció a változás tekintetében. Ma már – mikor kockázat nélkül bárki, bárhol, bárkinek a szavait minden környezetben felveheti és felhasználhatja – reális alternatíva, hogy az emberek a sokat dicsőített szólásszabadsággal ellentétben majd sehol nem mernek beszélni egymással. Miközben az interneten zavartalanul folyik az anonim gyalázkodás

— fogalmazott Tarlós István.

Emelt végkielégítését elismerésnek tekinti, amely szerinte talán nem volt teljesen alaptalan. Hozzátette:

A szocialistáknak, akikkel sose tartoztam egy táborba, de ők ismernek az ellenzékiek közül legrégebben, nekik külön megköszönöm ezt a szavazást, és tulajdonképpen az egész közgyűlésnek is.

Karácsony Gergely javaslata szerint Tarlós István együtt kapná meg a díszpolgári címet elődjével, Demszky Gáborral. Ezt Tarlós úgy kommentálta:

Az egy kicsit meglepett, hogy Demszky Gáborral együtt szánják nekem a kitüntetést. Mert Demszky stílusa, hitvallása, világképe, és az enyém között nagyon nagy a különbség. Nehéz lenne egyenlőségjelet tenni közénk, de ne menjünk ennyire előre.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik