Közélet csatatér 2019 - pécs

Lemond a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke

November 14-i hatállyal lemond a pécsi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöki posztjáról Nyőgéri Lajos – közölte hétfőn Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakciója. A helyére Schmuck Rolandot jelölik, aki „felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdasági szakember, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, az egyetemen védte meg doktori disszertációját és ott végzi oktatói munkáját is”, olvasható a közleményben.

Az ügy előzménye, hogy nemrég kiderült, kényszertörléssel szüntettek meg három olyan gazdasági társaságot is 2016 végén, amelyben Nyőgéri volt a cégvezető, illetve a tulajdonos vagy a résztulajdonos is. A Szabad Pécs írta meg, hogy a politikus nem lehet sem cégvezető, sem vezető tisztségviselő a következő két évben, illetve nem lehetett már az elmúlt majdnem három évben sem, mert el volt tiltva ettől három volt cégének a kényszertörlése miatt. Az októberi, ellenzéki győzelemmel végződött választás után nevezték ki a gazdasági bizottság elnökének.

Nyőgéri korábban azt mondta, hogy a céges ügy a képviselői munkájával semmilyen összefüggésben nincsen, jogilag sem érinti, a cégvezetéstől tiltották el, nem a képviselőségtől, ezért nem mond le. Péterffy Attila, Pécs új polgármestere azt mondta, hogy egy cég kényszertörlésének sokféle oka lehet, megismerve azonban ennek a konkrét ügynek a hátterét és a tényeket, nem tartja indokoltnak a bizottsági elnöki posztról való lemondást.

A hétfői közleményben ugyanakkor azt írta a szocialista frakció:

Pécs vezetésére nehéz évek várnak, rengeteg a megoldandó probléma, nyomasztóak az elmúlt tíz év ránk maradt terhei. A ránk váró közös munkát a Mindenki Pécsért-MSZP frakciója nem kívánja egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet, egyetlen ember életében évekkel ezelőtt bekövetkezett történések miatt.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik