Közélet

Alaptörvény-ellenes volt az érdi fideszes plakátok leszedetése

Az összes Fidesz-plakátot lecserélték két nappal a választás előtt Érden, miután a bíróság kimondta, hogy a kampány ideje alatt használt plakátjaik törvénysértőek voltak. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a helyi Fidesz olyan kampányeszközöket használt, amelyek összemosták az önkormányzati választás és az Orbán-kormány Modern Városok Programjának reklámjait.

Az Alkotmánybíróság viszont ezt máshogy gondolta és a Varga Zs.András vezette öt tagú tanácsa igazat adott a leváltott, de a képviselőtestületbe listán bejutott T.Mészáros András volt polgármesternek – írja a hvg.hu. 

A volt polgármester azzal védekezett, hogy szerinte egy párt alapvető joga, hogy saját önazonosságához kapcsolódó ideológiáját és ahhoz társuló megjelenési formáit szabadon használhassa, közvetíthesse a választóknak. Az Alkotmánybíróság igazat adott neki, az Ab szerint az ítélőtábla nem vette figyelembe, hogy a jelölő szervezetek és jelöltek kommunikációja véleménynyilvánításnak minősül, amely a szólás- és sajtószabadság védelmi köréhez tartozik.

Mivel a választás már lezajlott, a leszedett plakátokat természetesen nem teszik vissza, a döntés elvi jellegű – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik