Közélet

Az ELTE TTK kutatói saját zsebből fizethetnek elő egy sor tudományos lapra

Az ELTE Természettudományi Karának oktatói a héten tudták meg, hogy a kari vezetés jövőre már nem fizetne elő egy sor tudományos folyóiratra — írta meg a 444.hu.

A kar vezetése úgy döntött, 2020-ban nem fizetnek elő a kari központi keretből 37 nemzetközi és 26 hazai tudományos lapra, amelyek eddig elérhetők voltak az egyetem dolgozói számára. Ehelyett arra kérték a kutatókat, hogy nézzék át a folyóiratlistát, és jelezzék, ha van köztük olyan, amire saját pályázati forrásból előfizetnének. Kacskovics Imre, a TTK dékánja a lapnak azt mondta: a kar eddig évente 44 millió forintot költött ezekre az újságokra, az összes publikációs kiadás pedig eléri a százmillió forintot. Hozzátette: nem egyszerű spórolásról van szó, hanem egy stratégiai döntésről, ami illeszkedik a nemzetközi trendekbe is.

A dékán szerint a vezetőkkel együtt döntöttek úgy, hogy a pénzt inkább az oktatás és a kutatás korszerűsítésére fordítják. Ez nem azt jelenti, hogy az összes folyóiratot lemondták volna, hiszen 53 millió forintot jövőre is ilyen előfizetésekre költenek.

A lap hozzáteszi: a nyugati egyetemek sorra mondják le az előfizetések egy részét, mert nem akarják, vagy nem is tudják kielégíteni az óriásira duzzadt kiadóvállalatok profitéhségét.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik