Közélet

Spórol az ELTE: a hallgatók maguknak viszik a boncolási gilisztákat

Az Index cikke szerint szigorú takarékossági intézkedéseket írt elő az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja, Scheuer Gyula a Természettudományi, a Bölcsészettudományi és a Társadalomtudományi karokon.

A nehéz helyzetben lévő karokon bér- és létszámstopot rendelnek el, semmilyen, mérlegelési jogkörbe tartozó juttatás kifizetését nem engedélyezik. A három kar részére 546 millió forint kigazdálkodandó összeget határoz meg a kancellár, de a szöveg szerint még ennek az összegnek  amegtakarítása sem jelenti a karok egyensúlyba kerülését, így is más karoktól elvett pénzekből kell fenntartani őket.

Az ELTE TTK Biológiai Intézetének néhány oktatója október 15-én sajátos akcióba kezdett: az oktatók ugyan megtartják a laborokban a gyakorlati órákat, ezeken azonban csak elmondják, mit csinálnának. Nem használják a vegyszereket, az eszközöket, a mikroszkópokat. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget az idei félévre.

Egy oktatótól úgy értesült a lap, hogy hosszabb ideje tartó válsághelyzet van a TTK-n, és a helyzet folyamatosan romlik. Van olyan gyakorlat, aminél 40 ezer forintba kerülnek a drága vegyszerek, és egy tanárnak ilyenből hetente többet is meg kellene tartania. A gyakorlatokat eddig különböző trükkökkel, tulajdonképen szabálytalan módon fedezték. Volt, hogy a vegyszereket az adott kutató a kutatási pályázatából biztosította, amiből az egyetem rezsi címszóval több mint 40 százalékot elvont. Ebben a félévben már az is előfordult, hogy a hallgatók vittek állatot (gilisztát) a boncolási gyakorlatra.

Egy hallgató az Indexnek azt írta: a TTK-n idén angol nyelven is indult mesterképzés (MSc), de ezek kötelező tantárgyai közül több nem indult el. A hallgató szerint a tanórák anyagai összecsapottak, az oktatók nagy része pedig nem lelkes az angol nyelvű képzésért. Többször előfordult, hogy egy tárgyat nem tudtak mindkét nyelven megtartani, így ha azt külföldi hallgató is felvette, akkor az óra angolul folyt, annak ellenére, hogy a hallgatók nagy része egyébként magyar képzésre jelentkezett.

A lap hiába küldte el kérdéseit az ELTE-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, egyelőre nem kaptak választ.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik