Közélet

A Bolt miatt tüntethetnek a budapesti taxisok

Tüntetés szervezését is kilátásba helyezték egyes taxisok arra az esetre, ha a Bolt autói tovább folytathatják a személyszállítást — idézi a Napi.hu  Csertek Istvánt, az Európai Taxis Egyesület elnökét.

Csertek szerint az Uber utódjaként emlegetett Bolt (korábbi nevén a Taxify) nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. A lap szerint nem kizárt, hogy a tiltakozás hátterében a Bolt nemzetközi ismertsége áll, amely miatt sok Budapestre érkező külföldi őket választja a hazai vetélytársak helyet.

Az Uber távozását követően jelent meg itthon a Taxify Hungary Fuvarszervező és Szolgáltató Kft., amelyet 2016 júliusában hoztak létre taxis személyszállításra.

Tarlós István tudtával több mint négy hónapja minősítés nélkül szolgáltatnak a Bolt autói. Mivel a Taxify/Bolt szabadjelzői nem felelnek meg a követelményeknek, kérjük, hogy a cég minősítését haladéktalanul vonják vissza

– jelentette be Csertek István, a Budapest Közút Zrt. szakértőjének, Komáromi Endrének.

Csertek István szerint ”

a taxikat ugyan átnevezték, de a Bolt szabadjelzőit és oldalmatricáit nem minősítették le, így szolgáltatniuk sem lehetne.

Az Európai Taxis Egyesület elnöke szerint mivel nem felelnek meg a követelményeknek azt a trükköt vetik be, hogy a minősítő telepre úgy mennek be, hogy a matricát letakarják, a szabadjelzőt pedig lecserélik a Taxifyra vagy másra, majd amikor kijönnek a minősítésről, visszateszik a Bolt jelzést. Csertek állítja: ez már több hónapja így működik és bár az illetékes hatóságok tudnak a szabálytalanságokról, semmit nem tesznek ellene.

A lap megkereste a Boltot is, a cégtől azt a választ kapták, hogy működésük mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, sofőrjeik minden olyan engedéllyel rendelkeznek, melyeket a hatóság előír, és ezeket az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi is. A márkanév használatához az illetékes, állásfoglalásra jogosult fővárosi intézmény hozzájárult. Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az előírásoknak nem megfelelő Bolt szabadjelzővel közlekednek az autóik, a cég azt válaszolta, hogy a nem jogerős döntést megfellebbezték, és remélik, hogy másodfokon nekik adnak majd igazat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik