Közélet

Drónról locsoltak savat a fákra Budapest egyik legdrágább környékén

A XII. kerület Hegyvidéken meglepő történet szálai bontakoztak ki az elmúlt hónapokban az Index cikke szerint. A lap arról ír, hogy az egyik társasház lakói egy reggelen arra ébredtek, hogy valaki egy permetező drónról glifozát tartalmú gyomirtót permetezett a kertjükre.

A lakók szerint egy különös szomszédháború állhat az ügy hátterében: a társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon. A lakókat a villa új tulajdonosaként bemutatkozó férfi azzal kereste meg, hogy úgy tudja, a társasház kertjében álló gesztenyefákat  megtámadta az aknázómoly.  Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét – ugyanis egyes vélemények szerint ez megnöveli a fertőzött fák élettartamát –, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

A lakók, akik évek óta a saját pénzükkel is rendre beszállnak a beteg fák kezelésébe, elutasították az ajánlatot. Az Index szerint jó okuk volt így dönteni: a gesztenyék, más fák és bokrok kellemes kis ligetet alkotnak a ház kertjében.

A döntés közlése után eseménytelenül folytatódott a villa felújítása, mígnem az augusztusi hajnalon meg nem jelent a permetező drón. A lakók felébredtek a zajra, de csak másnap vették észre, hogy a kert növényeit, az autókat és az épület egy részét valamilyen maró anyag borítja. Az esetről értesítették a Katasztrófavédelmet és a Nébihet is, végül a  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét. Mindkét vizsgálat azt állapította meg, hogy a kilocsolt anyagban nagy mennyiségű glifozát van.  Az Index szeptember elején járt a kertben, ahol jól láthatóan károsodott a növényzet. A képek tanúsága szerint a kert gyakorlatilag haldoklik. A lakók szerint az eset nem független a már említett, a fák visszavágására irányuló ajánlattól és attól, hogy a villa erkélyterasza pont abba az irányba néz, ahol a lepermetezett gesztenyék magasodnak.

A lap kiderítette, hogy az ingatlan közvetve a ALQ69 Zrt. tulajdonában van, közvetve pedig két svájci cégen keresztül Ádámosi György magánbefektető a tulajdonos, a Mészáros Lőrinc-féle Appeninn Nyrt. korábbi tulajdonosa. Kérdésükre Ádámosi jogi képviselője az ALQ69 Zrt. ügyvezetőjéhez, Altmann Mónikához irányította a lapot, akit azonban több próbálkozás ellenére sem tudtak elérni. A kétmillió forintos ajánlatot egy Saly Gábor nevű vállalkozó tette, Saly egyik cége ugyanarra a címre van bejegyezve, mint az ALQ69 Zrt., és szintén Altmann Mónika vezeti. Egyelőre semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy közük lenne az esethez, ők maguk azonban nem éltek a tisztázás lehetőségével.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik