Közélet

A fővárosiak majdnem fele adna egy esélyt az olimpiának

A fővárosiak majdnem fele adna egy esélyt az olimpiának

A budapestiek 45 százaléka támogatná, ha a város megpályázná a 2032-es nyári olimpia megrendezését,

olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából. Az ellenzők sincsenek sokkal többen, az ő arányuk a megkérdezettek körében 51 százalékos volt.

A közvélemény-kutatás eredménye különösen érdekes a két és fél évvel ezelőtti események tükrében. 2017-ben a Momentum Mozgalom úgy robbant be a köztudatba, hogy népszavazási aláírásgyűjtésbe kezdett azért, Budapest vonja vissza a 2024-es nyári olimpia megrendezésére benyújtott pályázatát. Az akkori felmérések a Momentumot igazolták: a Publicus kutatásában összességében a megkérdezettek egyharmada támogatta az olimpia megrendezését, az ellenzők köre ráadásul fél év alatt 15 százalékponttal növekedett, és hasonló számokat mért a Medián is.

Ilyen hangulatban nem csoda, hogy 2017. február végén Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy döntött, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat – indoklásuk szerint – súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

Most azonban úgy tűnik, hogy Budapesten kiegyenlítettebb a közhangulat egy – igaz, nyolc évvel későbbi – olimpiai pályázattal kapcsolatban, amihez az is hozzájárulhat, hogy a kormány világossá tette: a kandidálás lemondása ellenére a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program részeként az összes, tervezett olimpiai helyszínt felépíti.

A Závecz Research adatai szerint a felsőfokú végzettségű fővárosiak körében a legnagyobb a pályázatot elutasítók aránya, a középfokú végzettségűeknél viszont már közelíti az 50 százalékot, az alapfokú iskolával rendelkezőknél pedig picivel át is lépi.

Abban semmi meglepő nincs, hogy az Orbán Viktor szívügyének tekintett magyarországi olimpiát a Fidesz-szavazók 80 százaléka támogatja, de

még az ellenzéki szavazók negyede sem bánná, ha egyszer idehaza lobbanhatna fel az olimpiai láng.

A pártnélkülieknél pedig még ennél is magasabb az olimpiabarátok aránya, 31 százalékos.

Az már más kérdés, hogy mennyire lenne kifizetődő egy újabb próbálkozás, azt ugyanis a 2024-es pályázat tapasztalataiból tudjuk, hogy már az előkészületek során elképesztő pénzeket lehet elkölteni. A projektet kezelő Budapest 2024 Zrt. 15 milliárd forintot kapott csak a pályázat előkészítésére, a rendezés összköltsége az összes szükséges infrastrukturális fejlesztéssel pedig ezermilliárdos tétel.

Módszertan

A felmérés 800 ember megkérdezésével készült, Budapest felnőtt népességét reprezentáló mintán. Az adatfelvételt telefonon végezték, augusztus 26. és 31. között.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Olvasói sztorik