Közélet

Orbán elmondta Medgyessynek 2002-ben, milyen hibát követett el

Medgyessy Péter volt miniszterelnök csütörtökön az MTA Humán Tudományok Központjában tartott beszélgetésen az Index tudósítása szerint azt mondta:

Azt a hibát elismeri, hogy a 13. havi nyugdíjat nem szabadott volna így nevezni, mert túlságosan labilissá tette az intézkedést az elnevezés, egyszerű volt visszavonni, mondván, hogy nincs is 13 hónap az évben.

Medgyessy közölte: „azt kellett volna mondani, hogy havonta 8 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, ha ezt leosztjuk 12 hónapra, ugyanaz lett volna az eredmény”.

A volt miniszterelnök Sebők Miklós, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója által írt Paradigmák fogságában: Elitek és ideológiák a magyar pénzügyi kapitalizmusban című kötet bemutatója alkalmából beszélt a MTA-ban.

A szerző szerint a könyv egyik fontos tézise, hogy harminc év elteltével kritikusabban vizsgálja a rendszerváltás utáni politikai döntéseket, illetve az ezekhez vezető és ezek miatt elindult folyamatokat.

Medgyessy szerint a kilencvenes évek elején nyilvánvalónak tűnt, hogy a kapitalista rendszer kiépítéséhez külföldi segítségre van szükség, mivel a tudáson és a tőkén kívül a középosztályt is „kölcsönözni” kellett külföldről.

A volt miniszterelnök elmondta, hogy amikor Orbán Viktor 2002-ben formálisan átadta neki a kormányzást, azt mondta, egy hibát elkövetett, mégpedig azt, hogy a kormányzása alatt nem épített ki egy új gazdasági és kulturális elitet, az addigit lerombolva, ezt a hibát pedig nem fogja még egyszer elkövetni.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik