Közélet

Valótlanul vádolta Czeglédy Csaba az ügyészt

A másodfokú bíróság szerint sem történt hivatali visszaélés.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint immár a másodfokú bíróság is kimondta, hogy a Czeglédy Csaba letartóztatásának meghosszabbítását tavaly augusztusban indítványozó ügyész nem követett el bűncselekményt, hivatali kötelességét nem szegte meg.

Mint írták, Czeglédy Csaba 2018 szeptemberében tett feljelentést, arra hivatkozva, hogy az ügyész indítványában

»szelektált« a rendelkezésre álló okirati bizonyítékok között, amely magatartásával hivatali kötelességét megszegte, hivatali helyzetével visszaélt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, a döntéssel szemben előterjesztett panaszt a Legfőbb Ügyészség is alaptalannak tartotta, mire Czeglédy Csaba pótmagánvádlóként lépett fel, továbbra is azt állította: az ügyész bűncselekményt követett el a sérelmére.

Indítványát a Szolnoki Járásbíróság májusban azzal utasította el, hogy a hivatali visszaélésnek nem sértettje, feljelentőként nem jogosult pótmagánvád előterjesztésére. A Szolnoki Törvényszék szeptemberben helybenhagyta az elsőfokú határozatot. A napokban kézbesített végzés szerint az ügyészség által végig vitatott állítás – amely szerint az iratok nem teljes körűen kerültek átadásra – nem valósított meg kötelezettségszegést. A bíróság azt is megállapította, hogy az ügyész a kényszerintézkedés fenntartását nem kizárólag a bizonyítás meghiúsítása, hanem a bűnismétlés veszélye miatt is indítványozta, ezt az álláspontját pedig teljesen osztotta a letartóztatást meghosszabbító Szegedi Járásbíróság.

Visszaléptek a bírók, csúszik Czeglédy tárgyalása
A volt önkormányzati képviselő szerint tudatosan hagyják elvérezni az egészet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik