Közélet

300 falusi postát zárhatnak be az önkormányzati választások után

Az önkormányzati választások és a rezsiutalványok kézbesítése után, október 17-én mintegy 300 falusi kispostát zárhatnak be országszerte — értesült a Napi.hu több szakszervezeti forrásból. Hozzáteszik: még nem ismert azoknak a településeknek a listája, ahol bezárnak a postahivatalok, de az biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyházán október 17-én nyit ki utoljára a helyi posta.

A lap emlékeztet: egyre nagyobb a munkaerőhiány a Magyar Postánál, ugyanakkor folyamatosan válnak meg dolgozóiktól:

  • Rajkán már nem viszik ki a levelet, ezért az emberek maguk mennek el a küldeményekért a helyi postahivatalba.
  • Hatalmas létszámhiánnyal küzd az állami cég: legalább 300 embert azonnal fel tudna venni kézbesítő, postai ügyintéző vagy gépkocsivezető pozícióba Szerencstől Szombathelyig, de Budapesten is rengeteg a betöltetlen állás.
  • Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan rúgják ki az embereket a cégtől: tavasszal csoportos létszámleépítést hajtottak végre, mintegy 300 fővel csökkentették az irányítási-adminisztratív területen az állomány létszámát.

Az ingatlanvagyonától is megszabadulna az állami vállalat. A debreceni és a balatonalmádi üdülőjén kívül az összes többi üdülőjét eladná szerte az országban. Elsőként gárdonyi és hajdúszoboszlói üdülőitől szabadulna meg a Magyar Posta. Ez mintegy 20 ingatlant jelenthet, egyelőre nehéz megbecsülni ezek összértékét, de a hallott becslések szerint akár elérheti a 10 milliárd forintos határt is.

A Posta cáfol

Szemlénk megjelenése után a Magyar Posta reagált a Napi.hu cikkére. Mint írják:

“A napi.hu-tól átvett eredeti cikk nem megalapozott, annak fő kijelentését az eredeti cikk szerzője sem tudja igazolni, bizonyítani. A megjelenést követően a napi.hu-nak is elküldtük helyreigazítási kérelmünket. A cikk már címében is félrevezető, az állításokra semmilyen bizonyítéka nincs a szerzőnek. A kijelentését egy 3 évvel ezelőtt elhangzott mondatra alapozza, melyet a kettővel (sic!) ezelőtti vezérigazgató tett, aki egyébként 2017-ben távozott a Postától. A cikkben említett kisdombegyházi postát valóban kénytelen bezárni a Magyar Posta, mert az önkormányzat szeptember közepén felmondta az ingatlan bérleti szerződését, onnan október 21-ig ki kell költözni. Ezért a Magyar Posta október 21-től mobilpostai járatot fog működtetni Kisdombegyházán, úgy ahogy azt más hasonló nagyságú településeken is teszi. Az Önök által átvett cikk is felsorolja, hogy a Posta milyen problémákkal, elsősorban munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a Posta sosem cáfolta. A létszámhiány ugyanakkor a dolgozói létszám egyszázaléka körüli mértékű, amely nem kiemelkedő a magyar gazdasági szereplők között. Hozzátesszük, hogy ahol hiányzik a postás, az probléma számunkra is, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a küldemények az esetleges nehézségek ellenére is mindenkihez időben megérkezzenek. Leszögezzük, hogy a Magyar Posta minden tekintetben betartja a rá vonatkozó jogszabályokat. Az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés szerinti előírásokat pedig nem csupán betartja, hanem több tekintetben felülteljesíti.”

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik