Közélet

Engedély nélkül plakátolhat a Fidesz Debrecenben

A hivatalos állásfoglalás szerint az áramszolgáltató lámpaoszlopaira a tulajdonos engedélye nélkül egyik párt sem helyezhet ki politikai plakátot, a Fidesz azonban mégis teleplakátolta a debreceni lámpaoszlopokat — derül ki a Debreciner cikkéből.

Emlékeztetnek: Nyíregyházán le is tépkedték az ellenzéki jelölt plakátjait, Debrecenben azonban a helyi választási bizottság egyelőre nem intézkedett arról, hogy ugyanezt megtegyék a Fidesz-KDNP plakátjaival is.

Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje képes bizonyítékokat nyújtott be a helyi választási bizottsághoz, amelyet azonban elutasítottak, így fellebbezése mellékleteként ezt a videót nyújtotta be:

Varga szerint sem az E.On áramszolgáltató, sem az ESMA Reklám Zrt. nem adott engedélyt a Fidesz-KDNP-nek plakátok elhelyezésére. A lap szerint amikor Varga engedélyt kért, hogy plakátolhasson az oszlopokon, az ESMA az e.on nevében is jelezte, hogy semmilyen politikai pártnak nem adnak engedélyt kampányplakátolásra.

Pártállástól függetlenül, egyetlen jelöltnek vagy jelölőszervezetnek sem áll módunkban oszlophasználati engedélyt adni

— áll a hivatalos válaszukban. Varga az ESMA-nak is elküldte azokat a fotókat, amelyeket korábban a HVB-nek is,  ahonnan azt a választ kapta, hogy a fideszes plakátokra sem adott a cég engedélyt. Varga ezt is jelezte a helyi választási bizottságnak, ahonnan azt a választ kapta, hogy nem kötelességük bizonyítékok beszerzése, így a benyújtott fényképekre és leírásra támaszkodnak, ezek alapján azonban nem látják bizonyítottnak, hogy pontosan milyen helyrajzi területekről van szó. A helyi választási bizottság szerint az sem világos, hogy pontosan kik a tulajdonosai ezeknek az oszlopoknak, így Varga bizonyítékai nem alkalmasak érdemi vizsgálat elindításához.

Nyíregyházán hasonló miatt az ottani HVB az ellenzéki plakátok eltávolítását kérvényezte, amelyeket végül – Varga szerint – önkormányzati hatósági segítséggel szaggattak le. Ahogy Debrecenben, úgy Nyíregyházán is elutasították az ellenzék hasonló beadványait, és Varga szerint, ha a fellebbezésnek sem adnak helyet, akkor mindkét esetben bíróságig viszik az ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik