Közélet

Az ország leggazdagabb embereinek is ingyen milliárdokat adtak szállodafejlesztésre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodás szakmában. Egymilliárdnál többet csak a NER-oligarchák kaphattak — írta meg a Népszava.

A lap szerint a nyertesek többsége jellemzően 10-20 millió forintos állami támogatás kapott, általában panziófejlesztésre, boldogabbak már százmilliós komoly pénzeknek örülhetnek, ám milliárdos állami ingyenpénzt alig néhányan érdemeltek ki, ők viszont ezer szállal kötődnek a NER elitjéhez. A milliárdos támogatást elnyert pályázatok közös ismertetője, hogy ezeket a pénzeket egy-két éve létező, jellemzően pesti belvárosban bejegyzett projektcégek nyerték, ám a tulajdonosi körben szinte mindig megbúvik egy-egy közismert név — teszi hozzá a Népszava.

A legnagyobb, 2,99 milliárd forintos támogatást a TCSV (Tokaj Csurgó Völgy)  Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el. A cég mögött a DLHG Invest Zrt. található, amelynek tulajdonosa Kante Awa. A hölgy annak a Nagy Rózának a lánya, aki Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkára volt, de követte őt a jegybankba is.

Garancsi Istvánék a patinás CDHT Hotel Projekt Kft. nevében pályáztak és nyertek.  A vállalkozás az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonosa – itt jelenik meg cégvezetőként Garancsi neve. Az A8 az Andrássy út 8 házszám alatt levő palotahotelre utal, amelyek tulajdonosa Garancsi mellett Csányi Sándor OTP-vezér, valamint Hernádi Zsolt, Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MTÜ támogatási listáján a következő NER-milliárdos Szíjj László, aki 110 milliárdos vagyonával az ország tizedik leggazdagabb embere. Szíjj László épülő/felújítandó szállodái a Minerva Ingatlan esernyőalapon keresztül – két projekttel összesen 2,5 milliárd forintos támogatást nyertek. A két támogatott projekt a keszthelyi Baron Hotel 1,8 milliárdos támogatással, illetve a soproni Hotel Primus winehouse, conference & Spa pályázata, amire 792 millió állami forintot ítélt meg a turisztikai ügynökség.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik