Közélet

Napokon belül leállhat a baleseti ellátás

Október 1-jén 68 traumatológus áll fel, ha nem teljesülnek a korábbi ígéretek.

A baleseti sebészek eddig hiába kérték, hogy a kormány rendezze a az ellátások finanszírozását, fizesse ki a műtétek valós költségeit. A Népszava szerint érdemben nem történt semmi, noha a kritikus szakember és eszközhiány már veszélyezteti a betegek ellátását. A lap birtokába jutott egy levél, amely szerint

ezért az országos baleseti intézet 68 orvosa távozhat október 1-jén, rendkívüli felmondással.  

A Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) korábban elkészítette finanszírozási javaslatait, amelyek többségét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértői némi korrekcióval elfogadták.

A korábbi ígéret szerint, a kabinet jóváhagyása után, szeptembertől emelték volna az ellátásokért járó díjakat. Ez elmaradt, noha a traumatológusok szerint javaslataikkal országosan a kórházi adósságállományt 70 százalékkal lehetett volna csökkenteni.

A szaktárcának írt szakmai anyag szerint jelenleg

a traumatológiai hálózatban sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem biztosítottak a biztonságos, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító ellátáshoz.

A Magyar Traumatológusok Társasága pénteken közgyűlést tart. A 68 orvos itt az önkéntes túlmunka felmondásának azonnali és országos szintű alkalmazását javasolja, ha a kormány nem lép a fenyegető válsághelyzet elhárításáért.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án írta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), hogy a teljesítetlen ígéretek miatt komoly megfontolás tárgyává teszik, jogviszonyuk

rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz.

A levelet Orbán Viktor miniszterelnök mellett megkapta Varga Mihály pénzügyminiszter, Kásler Miklós, a humán tárca vezetője, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és még számos kormányzati tisztségviselő. A Népszava szerint eddig nem reagált senki.

Frissítés!

A Magyar Traumatológus Társaság elnöksége délután közleményt adott ki. Tudatta, hogy elhatárolódik a Népszava reggeli cikkétől, amely azért nem tartalmaz érdemi információt, mivel a közgyűlés előtt írták. Határozottan visszautasítják, hogy mindeddig semmi  sem történt, hiszen a közgyűlés által választott tárgyaló bizottság több hónapig egyeztetett az EMMI-vel,

kidolgozásra került a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosítása. A módosítások megvalósítására az egészségügyi tárcától határozott ígéretet kaptunk.

Az elnökség szerint az MTT kizárólag a betegek érdekeit szem előtt tartó szakmai munkát végez, határozottan elhatárolódik bármiféle politikai megnyilvánulástól.

Kásler: Az utolsó időkben minden hónapban összeomlik a traumatológiai ellátás
A miniszter szerint hatezerrel több orvos dolgozik az egészségügyben, mint 2010-ben.

Kiemelt kép: Kásler Miklós miniszter csütörtökön a kórházak fejlesztését döntő kérdésnek nevezte. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik