Közélet

Ebédlőben pelenkázták, majd kórházba dugták a kisvárdai időseket

2017-ben a kormány 2,5 milliárd forintot adott egy Seszták Miklóshoz köthető vállalkozásnak egy új, bentlakásos idősek otthona megépítésére. Azóta sem készült el az épület, a helyiek nem is hallottak a beruházásról — számolt be a hvg.hu.

Hatalmas vihar csapott le június 27-én Kisvárdára, amely az önkormányzati idősotthont is súlyosan megrongálta. A bentlakásos intézmény két épülete közül a kisebbikből – amelynek tetőzetét gyakorlatilag letépte a szél – áttelepítették a lakókat a nagyobba.

Ott azonban nem volt ennyi pluszhely: a 23 fős intézményben ellátottak közül nyolcat csak a főépület étkezőjében tudtak elhelyezni. Így nemcsak a zsúfoltság, a privát tér hiánya okozott kellemetlenséget az időseknek, hanem az is, hogy családtagok szerint

ott pelenkázták, tették tisztába őket, ahol ettek.

A laphoz forduló elkeseredett hozzátartozók szerint az állapot hosszú hetekre fennmaradt, az otthont fenntartó önkormányzat pedig azóta is ígérgeti, hogy megoldja a helyzetet. Az egyik hozzátartozó elmondta: fizetős otthonról van szó, a térítési díj a nyugdíj nyolcvan százaléka.

Augusztus közepén egy újabb viharban főépület is lakhatatlanná vált. Akit tudtak, hazavittek a szeretteik, a lakhatatlan kisépületből áttelepítetteket pedig a kisvárdai kórház krónikus és rehabilitációs osztályainak kórtermeiben helyezték el. A főépületet egy hét alatt rendbe hozták, oda visszatérhettek az eredetileg is ott lakók, a kis épületben élők viszont nem. Ők nyolcan az étkező helyett a kórházban vannak, a családtagok leírása szerint szörnyű” körülmények között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik