Közélet

Karácsony: „Budapest nem lesz Felcsút-Alsó”

A változás most kezdődik — ezzel a mottóval hirdették meg az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek és polgármester- és képviselőjelöltjeinek kampánynyitó rendezvényét. A Szabadság téren több százan vettek részt az eseményen.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A színpadra elsőként Szalai Kriszta színművész, II. kerületi jelölt lépett, aki arról beszélt hogy a változás mindig Budapesten kezdődik. A rezsiutalványra is kitért: szerinte senkinek nem kell bűntudatot éreznie, használja mindenki egészséggel, de senki ne hagyja, hogy megvásárolják.

Meg tudjuk csinálni, mert megérdemeljük

— szögezte le, hozzátéve: van önbizalmuk, bíznak az összefogásban, a szeretet pedig összefogja az embereket. Azt kérte, hogy mindenki vigyen magával még tíz embert október 13-án az urnákhoz.

Barabás Richárd környezetvédelmi aktuálitásokkal kezdte beszédét: ég az Amazonas, az étkezésre szánt tengeri halakat már akváriumokban tenyésztik, mert természetes élőhelyük szennyezett. Budapesten pedig tömegesen vágják ki a fákat. A komplex, globális problémák megoldásához viszont helyileg is hozzá tudna járulni, a budapesti problémák zöldszemléletű megoldásával.

Készen álltok arra, hogy visszavegyük a grundot?

— zárta beszédét.

Dés László zeneszerző több dalát is előadta zenekarával, majd videón jelentkezett be Isztambul polgármestere, Ekrem Imamoglu, aki sok sikert kívánt az ellenzék közös jelöltjének Tarlós István leváltásához.

Isztambul főpolgármestere: A szeretetkampánynak Budapesten is működnie kell
Ekram Imamoglu ellenzéki jelöltként verte meg Erdogan elnök emberét a főpolgármesteri székéért. Arról beszéltünk vele, zavarja-e az Orbán és Erdogan közötti szoros kapcsolat, a kampányfőnöke elmagyarázta, mi vezetett a győzelemhez.

Szabó Kimmel Tamás színművész előadta a Szabadság dalát és felkonferálta Karácsony Gergelyt.

Első mondatai között említette, hogy Budapest nem lesz sem Felcsút-Alsó, sem Alcsút-Felső. Ő nem Budapestre született, de 20 éve beleszeretett a városba.

Itt kaptam esélyt arra, hogy tanuljak, hogy a vidéki scárcból legyen valaki a nagyvárosban

— mondta.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Karácsony szerint a változás valóban élet-halál kérdése: rengeteg budapesti hal meg a légszennyezettség miatt, míg a Tarlós István vezetette fővárosban egyre csökken a zöldterület, a stadionok viszont egyre nagyobb részt foglalnak el. Beszélt többek között az elszabadult ingatlan- és lakbérárakról, a korrupcióról és arról, hogy minden kerületben sikerült közös ellenzéki jelöltet állítani, Beszéde végén őket konferálta fel a színpadra.

Mind a 23 kerületben egy jelöltet indít az ellenzék, itt a lista
Ferencvárosban előválasztás lesz, de még nem tudni, hogy mikor. Valószínűleg augusztusban.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik