Közélet

Elúszhat a CEU bajor támogatása

Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány miatt fog meghiúsulni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) között korábban megkötött együttműködési megállapodás. Ezzel a bajor kormány pénzügyi támogatása is elúszhat – tudta meg a hvg.hu.

Májusban mindkét fél arra kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés új fejezetét. Nagyon hasonló megállapodás született a két egyetem között, mint amit Manfred Weber ajánlott Orbán Viktornak, amikor a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztése előtt Budapesten járt.

A hvg.hu információ szerint viszont a májusi megállapodás óta semmi nem történt, a bajor és a magyar fél semmilyen szinten nem találkozott az elmúlt hónapokban, amit a müncheni tartományi kormány oktatási minisztériuma meg is erősített a lapnak.  A müncheni minisztérium azt írta a hvg.hu-nak, hogy amíg a magyar fél nem teljesíti a feltételeket, a részükről nem működik az egyezség.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szerint a kormány elsunnyogja a döntést, ennek pedig az lehet a következménye, hogy a jelenlegi együttműködési megállapodás egy idő után elvész. Vagyis, ha a magyar kormány továbbra sem teljesíti a feltételeket, akkor a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem megállapodásához szükséges bajor támogatásra nem számíthat az egyetem.

Gulyás Gergely nemrég azt mondta, éppen a bajor jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a TUM együttműködjön a CEU-val, és így a CEU Budapesten maradva kiadhasson amerikai diplomát – mert a bajor törvények ugyanolyanok, mint a lex CEU.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó