Közélet

A Momentum hisz abban, hogy megváltozott a neonáci jobbikos

A hétvégén derült ki, hogy a Momentum, az LMP és a Jobbik támogatásával önkormányzati képviselőjelölt lesz Debrecenben Kulcsár Gergely, aki 2012-ben tagadta a holokauszt létezését, 2015-ben leköpte a nyilasok által a Dunába lőtt embereket jelképező budapesti emlékművet, majd a Facebook-oldalán aberrációnak nevezte a homoszexualitást.

A 444 hétfőn megkereste a Momentumot, hogy ilyen előzmények után miért vállalták Kulcsár támogatását, mire Mándi László, a párt debreceni szervezetének elnöke azt válaszolta:

Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években.

Mándi azt ígérte, hogy a jövőre nézve zéró toleranciát hirdetnek Kulcsár esetleges szélsőséges nézeteivel szemben, de ha az ellenzék országosan együtt tud dolgozni a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár is megérdemel egy esélyt.

Hozzátette: „Kulcsár Gergely a 8 éve elkövetett – a Momentum által is mélyen elítélt – magánlevelezéséért a múltban bocsánatot kért. (…) Ez nem oldozza fel sokak szemében a vétség alól, de beismerte, hogy hibázott.” Mándi és a Momentum szerint

egy tetteit megbánó jobbikos mindenképp jobb partner, mint a gyűlölet rendszerét állami eszközökkel építő Fidesz politikusai.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik