Belföld

Nem foglalkozik a kormány a rokkantnyugdíjasok kárpótlásával

Vasárnapig új törvényt kellene alkotni a jogellenesen elvett ellátások ügyében.

Új törvényt kellene alkotnia a Parlamentnek a rokkantnyugdíjak ügyében, miután tavaly novemberben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy 2012-ben jogellenesen vette el a kormány az ellátást, amikor olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra is rokkantak voltak, csak az új vizsgálat szerint jobb értékeket adtak nekik. Erről a hvg.hu ír.

A portál emlékeztet, hogy tavaly decemberben az MSZP kérdésére Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt mondta, a törvényi határidőkön belül eleget tesznek a határozatban foglaltaknak. Azóta viszont nem történt semmi, pedig az Alkotmánybíróság március 31-et jelölte meg határidőként, amelyen belül törvényben kell rendezni a kérdést.

Tóth Bertalan MSZP-elnök pénteken Székesfehérváron közölte, hogy az Országgyűlés jövő heti üléstervében sincs semmilyen erre vonatkozó előterjesztés. Az MSZP ezért határozati javaslatként benyújtotta a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége komplex programját, ami a kérdést rendezné. Eszerint új felülvizsgálatot kellene lefolytatni azoknál, akiknek csökkent a jövedelme a korábbi intézkedés miatt, és a felülvizsgálatot követően megállapított ellátás nem lehetne alacsonyabb a korábbi ellátásnál. Arra is kitérnek, hogy a kormány nyújtson kártérítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik