Közélet

Milliárdok mennek a kormány kudarcos ügyeit védő ügyvédeknek

Adófizetői szemszögből igen drága döntést hozott a kormány, amikor az Erzsébet-utalványok segítése érdekében kiszorította a hazai piacról a külföldi cafeteria-szolgáltatókat. A költségoldalon ugyanis nem csak az a tízmilliárdos kártérítés jelenik meg, amelyet a nemzetközi döntőbizottság ítélt meg – nem jogerősen – a külföldi vállalatoknak, hanem az igen drága ügyvédi költségek is – írta meg a Miniszterelnöki Kormányiroda tavaly május és az idén március között megkötött szerződéseinek listája alapján a Népszava.

  • A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) a Le Cheque Dejeuner, valamint Sodexo által indított perekben 1,267 milliárd forintért próbálja védeni az államot.
  • Az Edenred elleni eljárásban a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda képviseli Magyarországot 461,3 millióért.
  • A céggel kapcsolatos másik perben a Martonyi János korábbi külügyminiszterhez köthető Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda 257,7 millióért dolgozik a kormánynak.

A lap szerint kártérítésért pereli a magyar államot a portugál Dan Cake is, amely a kilencvenes évek közepén mintegy 22 millió eurós befektetést hozott Magyarországra, munkahelyeket teremtett, de 2006-ban egy mindössze tízezer eurós beszállítói tartozás miatt – amelyet utóbb rendezett – a Fővárosi Törvényszék felszámolta a céget. A vállalat emiatt 110 milliót követelt az államtól, első körben nyert is, azonban jelenleg is tart az eljárás. Az ügyben szintén a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) látja el a képviseletet 220,9 millió forintért.

Nem panaszkodhat a Trócsányi László igazságügyi miniszterhez köthető Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sem, mert szerződése szerint a nyerőgépek betiltása után kártérítési pert indító kaszinócégek ügyében látja el az állam képviseletét 463 millióért.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik