Közélet

Soros embere lenne az Európai Bizottság következő elnöke?

Egy épeszű világban semmi különös nem lenne a fenti képben: 2012-ben egy konferencián az akkori német munka és szociális ügyekért felelős miniszter Ursula Von der Leyen beszélget Soros Györggyel, és egy másik befektetővel Nicolas Berggruennel. Azonban abban a világban már hírértékű a kép, ahol a magyar kormány minden mögött a démoninak ábrázolt Sorost láttatja, teleplakátolja vele az országot, azt állítja, hogy egy nem is annyira titkos terv szerint migránsokkal árasztja el Európát, illetve azt is, hogy az amerikai-magyar spekuláns fizetési listáján rengeteg politikus és civil van, akik őt segítik mindenben.

A fideszesek narratíváját követve ezek szerint az Európai Bizottság élére javasolt von der Leyen is Soros embere lehet, ugyanis kevesebb is elég volt már ehhez a bélyeghez annál, mint hogy valaki látszólag jó hangulatú beszélgetést folytasson vele. A helyzet azért különösen érdekes, mert Orbán Viktor szinte a saját jelöltjeként örült von der Leyen jelölésének, akitől azt várja, hogy új irányba tereli az európai politikát.

A képet posztoló Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő is ilyesmire utalhatott, amikor azzal viccelődött, hogy:

Most vagy nagyon benézték megint a narancsos fiúk a dolgot, vagy szokás szerint orbitálisan hazudoznak és hülyének nézik a magyarokat, esetleg Ursula von der Leyen épp egy újabb Soros-ösztöndíjat szervez Orbán Viktornak és barátainak

– ami nyilvánvalóan csak szarkasztikus utalás Orbánék Sorost ütlegelő kommunikációjára, nem annak z elismerése, hogy bármit is jelentene, ha valaki egy légtérbe kerül Soros Györggyel.

Ursula von der Leyen jelölésével sokkal inkább demokratikus aggályok merülnek fel, mint az kiderül ebből az elemzésünkből. Illetve az is nagyobb problémának tűnhet von der Leyen jelölésével kapcsolatban, hogy a német politikus miniszteri pályáját botrányok övezték.

Kiemelt kép: THOMAS PETER / POOL / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik