Közélet

Szanyi Tibor robbantja az MSZP-t, új mozgalmat hoz létre

Új mozgalom létrehozását tervezi Szanyi Tibor, aki párttagságának felfüggesztését vitatva továbbra is az MSZP alelnökének tartja magát.

Szanyi Tibor szerdán az állami televízióban közölte, a „munkanevén” Bal Blokknak hívott mozgalomról augusztus végén Horányban, a „Baloldali Sziget fesztiválon” szeretné az első bejelentéseket megtenni.

A mozgalomhoz csatlakozni szándékozókat a műsorban nem nevezte meg, de elmondta, több emberrel tárgyalt már, akikkel „kétségtelenül egyetértenek abban, hogy vétek magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket”.

Mivel 2022-ig – az idei önkormányzati választásokat leszámítva – nem lesz igazi választási szituáció, ez jó időszak az újszerű, innovatív mozgalmak felépítésére

– mondta.

A politikus úgy vélekedett, az MSZP által az európai parlamenti választáson elért 6 százaléknál jóval nagyobb a baloldali érzelmű polgárok aránya Magyarországon, ezért „méltatlan”, amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke produkált.

Sok a kihívás – például a klímaváltozás és a társadalmi széttagoltság oldása –, amelyeket nem lehet olyan cirkuszi mutatványokkal elfedni, mint amit a párt elnöke művel

– fogalmazott.

Szanyi Tibor: Az MSZP politikai kómába esett
Szerinte tartósan úgy viselkednek, „mint a kanos férfi, aki beleszeret a bárcás cédába, s mindenét odaadja neki.”

Kitért arra is, hogy alelnökként tett javaslatai napirendre sem kerültek, ugyanis – mint mondta – Tóth Bertalan Kft.-ként működteti a pártot, és ez meggátolja a párbeszédet. Párttagságának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta, kedden fegyelmi tárgyalást tartottak, amelyen a tanács nem osztotta az elnökség pénteken hozott döntését, „tehát ilyen értelemben most egy másik szituáció van”.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik