Közélet

Budapestre hurcolhatják a Veszprém megyei kórházak tenyészeteit

Ahogyan korábban a Népszava értesülései alapján megírtuk: nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. A megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor már csak a szakrendelők mintáit fogadja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Helyettük a kórházfenntartó egy magáncéget ajánlott a saját intézményeinek.

A lap friss információi szerint Budapestre viszik a mintákat. Szakemberek nem feltétlen tartják ezt megnyugtatónak, magyarázatként arról beszéltek, hogy az sem mindegy, milyen távolságra kell eljuttatni a baktérium-tenyészeteket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az Országos Tisztifőorvos nem aggódik, szerinte a Veszprém megyei kórházak mindegyike szerződést kötött működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval a klinikai mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, az ellátás folyamatos. Hogy melyik ez a szolgáltató, azt a Népszavának nem árulták el.

Kiemelt kép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. július 1-jén. Mellette Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik