Közélet

Bajban a Veszprém megyei kórházak, bezárt a mikrobiológiai labor

Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása. (A szintén a kormányhivatalokhoz tartozó kormányablakoknál épp a múlt héten rendeltek el rövidített nyitvatartást Budapesten.)

írja a Népszava.

Ez pedig komoly gond.

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos – emlékeztet a lap.

És mi a megoldás az állam szerint? Hát azt ajánlották a kórházaknak, hogy vásárolják meg a szolgáltatást a piacról, vagyis egy magáncéggel szerződjenek (a kórházfenntartó ajánlott is egy konkrét céget a kórházaknak), fizessenek neki a bakterológiai vizsgálatokért. Ezzel több probléma is van: azon túl, hogy az emberek fizetik a járulékokat, elvileg azért, hogy az állami egészségügy működjön, nem lehet csak úgy egy magáncéggel leszerződnie egy állami intézménynek, mert a megrendelés nagysága miatt előbb közbeszerzést kellene kiírni.

A lap megkereste az államot, hogy most mi lesz, kérdéseket tettek fel. Választ nem kaptak.

Kiemelt kép: Kásler Miklós miniszter. Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik