Közélet

Újbuda önkormányzata kitenné a hajléktalanellátót

A fideszes vezetésű Újbuda önkormányzatának gazdasági bizottsága szerdán rendkívüli ülésen döntött volna arról, hogy felbontja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által 2006 óta üzemeltetett hajléktalanellátó intézmény bérleti szerződését, ám az ülés előtt néhány órával egyelőre levették a napirendről a kérdést – tudta meg a 24.hu.

A XI. kerületben, a Rimaszombati úton 13 éve működő szociális alapszolgáltatásokat nyújtó intézmény hajléktalan embereknek nyújt nappali és éjszakai ellátást, valamint azon rászorulókat, akik távol maradnak az intézményi rendszertől, utcai szociális szolgáltatással segítik. A központ Budapest egész területéről fogad hajléktalanokat, akik számára az intézmény lehetőséget nyújt:

  • tisztálkodásra, mosásra,
  • étkezésre,
  • csomagmegőrzésre, postacím létesítésre,
  • internetezésre, telefonálásra,
  • szociális ügyintézésre (iratpótlás, segélyezés, elhelyezés),
  • jogsegélyszolgálat igénybe vételére,
  • hajvágásra.

Ennek vetne véget az az előterjesztés, ami eredetileg az önkormányzat gazdasági bizottságának szerdai rendkívüli ülésére a fideszes Hoffmann Tamás polgármester megbízásából készült. Ebben az állt:

Az Önkormányzat az ingatlan hasznosításán változtatni szeretne, hogy a közelben lévő építkezéseknek megfelelően ezen területrész is korszerűbbé és élhetőbbé váljon.

Az intézménytől néhány száz méterre zajlik a Budapest ONE Business Park óriás beruházás, amelynek keretében 65 ezer négyzetméteren épül irodapark, ettől nem messze pedig az 55 ezer négyzetméteres Etele Plaza bevásárlóközpont is megnyitja majd kapuit.

A polgármester kezdeményezésére készült előterjesztés kitér arra, hogy a szociális intézmény bérleti szerződésének felmondására azért van szükség, mert az utóbbi időszakban az ingatlan közvetlen környezetére több lakossági panasz is érkezett, hogy szemetes. Ezzel szemben – áll a dokumentumban – az új építések körüli területek viszont gondozottak, tiszták, rendezettek, mint a kerület más részei.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Úgy tudjuk, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot nem is értesítette az önkormányzat, hogy fel akarják bontani a bérleti szerződésüket, de hiába kerestük a szociális szervezetet, nem kívántak nyilatkozni.

Szerdán megkerestük az újbudai önkormányzatot is kérdéseinkkel, ahol közölték:

A honlapon található információ a napirendi pontok tervezete. A végleges napirendbe végül nem került bele ez a pont, így a Gazdasági Bizottság nem is fogja tárgyalni.

Mindez azért érdekes, mert a június 17-én készült előterjesztés a rendkívüli bizottsági ülést összehívó június 21-i keltezésű meghívójában is szerepel, valamint az önkormányzat oldalán a szóban forgó dokumentum közvetlenül a bizottsági ülés előtt is megtalálható volt.

Arra az önkormányzat nem tért ki, hogy mikor tervezik újratárgyalni a kérdést, arra sem válaszoltak, hogy mi a tervük az épülettel, valamint azt sem közölték, hogy amennyiben szerződést bontanak a szociális intézménnyel, felajánlanak-e másik ingatlan felajánlását a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

Kiemelt kép:Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik