Közélet

Egy érsebész halála után borult az ellátás a fővárosban

A nagy munkabírásáról ismert dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfyhez tartozó krónikus érbetegeket.

Instabillá vált az akut érbetegek ellátása a fővárosban, miután meghalt egy nagy munkabírásáról ismert érsebész – írja a MedicalOnline. Dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy Sándor utcai kórház ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját.

A portál szerint vis maiort jelentettek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy az akut baleseti érsérülések ellátásában kisegíti a Péterfy baleseti központját, és átvette a tervezett érműtétre váró betegüket.

Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak. A nemzeti szív- és érrendszeri program nyomán a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben elkezdődött az ellátás felépítése, a Péterfyből ide érkezett két érsebész és egy rezidens, ott pedig egyetlen idősebb orvos maradt a krónikus területi érbetegek gondozására.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke, dr. Szeberin Zoltán a MedicalOnline-nak azt mondta: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára. (Illusztráció: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik