Közélet

Egy korábbi egészségügyi béremelést jelentett be újra a kormány

Nem emeli újabb 8 százalékkal az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérét a kormány, hiába olvasható ez a pénteki Magyar Közlönyben. Az egy nappal később Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár által is bejelentett emelés esetében ugyanis csak arról a kötelezettségről van szó, amelyet még 2016-ban vállalt a kormány – írja a Népszava.

A most bejelentett emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot, vagyis 195 ezer forintot, ezért most kiegészítést kapnak. Ez az emelés 15 milliárd forintot vesz ki a költségvetésből, holott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még azt mondta, hogy 35 milliárdba kerül majd, ezért az érintettek joggal számíthattak arra, hogy magasabb emelésről van szó.

Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke azt mondta a Népszavának: a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit – tudomása szerint – a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. Az érdekvédők azonnali egyeztetést kérnek.

Ezen felül nem teljesültek a munkaruhával kapcsolatos ígéretek, nyolc hónapja szó sem esett róla, valamint az ágyak mellett is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló van, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek biztosításához. Ráadásul ápolónő már a magánkórházakban sincs, vagy legalábbis kevesebb, mint amennyi kellene.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt mondta, hogy a 2013 óta várt 8 százalékos emelés csak akkor jelent fizetéstöbbletet a védőnők számára, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg azt, ezért a helyzet tisztázásához állásfoglalást kértek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik