Közélet

Márki-Zay a gyerekek testi fenyítésének szükségességéről beszélt egy interjúban

A hétgyermekes polgármester szerint a magyar szabályozás túl szigorú.

Márki-Zay Péter egy hódmezővásárhelyi internetes rádió családi magazinjában azt fejtegette, hogy vannak helyzetek, amikor a gyerekek testi fenyítése szükséges – írja a Mérce.

A Radio Color múlt szerdai adásában a polgármester arról beszélt: hét gyerekkel soha nem jutnának el sehova, egy bevásárlást se tudnának elintézni, ha ráhagynák a gyerekre, hogy nem akarja bekötni a biztonsági övet, vagy nem hajlandó otthagyni a játékot, felvenni a cipőjét.

Tehát az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem, ez persze, ahogy a gyermekek nőnek, teljesen kikopik

– jelentette ki. Azt is mondta, hogy szerinte a magyar szabályozás túl szigorú, majd azzal példálózott, hogy Kanadában is próbálkoztak egy ideig a fenyítés teljes elutasításával, de ezt felváltotta egy nagyon szigorú szabályozás arról, hogy a gyereket „nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, satöbbi”. Márki-Zay ezt helyes útnak gondolja.

Később már kicsit finomított álláspontján, azt mondta, nem kell a gyereket bántani, csak arról van szó, hogy ha nem akar menni, akkor felkapja és húzza. „Tehát nem ököllel, agyba-főbe, kékre-zöldre. Szó sincs róla, de arról szó van igen, hogy adott esetben az ember, ha egy kézszorítással is, jelzi a gyermeknek, hogy ha valami nem oké.” (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik