Közélet

A menekültek és a gender zavarja a kormányt, azért nem ratifikálják az Isztambuli Egyezményt

Völner államtitkár az elmúlt években mindig más és más okkal hozakodott elő, de most kimondta: ideológiai problémáik vannak a nőket védő szabályozással.

A nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgette napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita, az MSZP politikusa hétfőn a Parlamentben. A magyar kormány már több mint öt éve aláírta az egyezményt, de különböző kifogásokra hivatkozva azóta sem emelték a jogrendbe.

A hvg.hu beszámolója szerint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, határozottan elutasítják a nők elleni erőszakot, de az egyezménynek van két pontja, ami a kormány számára elfogadhatatlan elemeket tenne a magyar jogrend részévé: az egyik a menekültüggyel foglalkozó fejezet, a másik pedig a társadalmi nem fogalmára vonatkozó. Amíg ezek nem tisztázódnak, nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára – mondta.

Völner áprilisban még azt felelte, amikor Tóth Bertalan érdeklődött, hogy azért nem ratifikálják az egyezményt, mert folyamatban van az EU csatlakozása is az egyezményhez, és az Európai Bizottság részéről még nem történt meg az uniós intézményekre vonatkozó kötelezettségek, és azok teljesítési módjának azonosítása. Két éve pedig Szél Bernadett kérdésére közölte: „a társadalmi és közigazgatási egyeztetések során további vizsgálandó kérdések merültek fel a ratifikáció tárgyában”, de azt ígérte, hogy még az év őszén tárgyalják a tervezetet. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik