Közélet

Idősek és fiatal lakásvásárlók számára is csökken a közjegyzői díj

A közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell fizetnie július 1-jét követően azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, köszönhetően a közjegyzői díjrendelet legújabb módosításának — írta meg a Privátbankár.

A lapnak Dr. Szécsényi-Nagy József, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője foglalta össze, miben változik a közjegyzők díjszabása júliustól.

  • Ha a lakáshitel-szerződéshez kapcsolódó okirat a közjegyző irodájában készül el, annak díja 20 ezer forinttal kedvezőbb lesz, mintha az aláírásra külső helyszínen kerülne sor.
  • Ha a nagycsaládosok közjegyzővel készíttetik az adásvételi szerződést, akkor a szokásos munkadíj háromnegyedét kell csak fizetniük, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig csupán a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell megtéríteniük a jövőben – feltéve, hogy a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket. Maga az illeték is fele akkora esetükben az ilyenkor szokásosnak.
  • Az idősek is kedvezményt kapnak a közjegyzői díjakból. A nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek a közjegyzői munkadíj háromnegyedét kell fizetniük a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseik közjegyzői okiratba foglalásáért.

Kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik