Közélet

Pert nyert a Figyelő ellen az MTA egyik kutatója

Minden pontban igazat adott a bíróság Bene Mártonnak, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja munkatársának abban a perben, amelyet a kutató a Figyelő ellen indított. A hetilap tavaly nyáron azt állította a politikatudós legutóbbi tanulmánya 2016-ból származott, úgy állítva be a kutatót, mint aki adófizetői pénzből élve közel két éve semmit csinált.

800 ezer forintra perli a Figyelőt az MTA kutatója
A hetilap valótlanságokat állított a tudományos teljesítményéről.

Ehhez képest 2017-ben 8, 2018 júniusig pedig 4 publikációja is szerepelt a nyilvános akadémiai publikációs adatbázisban (MTMT), amelyet állítólag a Figyelő újságírója áttanulmányozott. Ráadásul az összesen 12 tanulmányból 6 nemzetközi folyóiratban jelent meg, egyik korábbi írásáért 2017-ben elnyerte az MTA TK legjobb publikációjáért járó díjat is.

Bene ezért pert indított a kormányközeli lap és a kiadója ellen, amelyet első fokon meg is nyert és a bíróság 800 ezer forint sérelemdíj kifizetésére kötelezte a Figyelőt, valamint arra, hogy a címoldalon adjon elégtételt a kutatónak – számolt be az ítéletről a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik