Közélet

Hűtlen kezelés: elítélték a baranyai polgármestert

Feleségére bízta a takarítást az önkormányzatnál. Napi 2 óra munkáért nettó 130 ezret fizettek.

Az elsőrendű vádlott, B. L öt éve lett egy baranyai kistelepülés polgármestere. Megválasztása után úgy döntött, hogy feleségét bízza meg az önkormányzati épület takarításával. Utasítására a másodrendű vádlott alpolgármester, P. L. a nejével szerződést is kötött. Az asszony csak napi két órát takarított, mégis teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott. Ez havonta 116 ezer forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt összeget.

2014-2016 között az önkormányzat így csaknem 2,5 millió forintot fizetett a polgármester feleségének. 

A polgármestert a Siklósi Járásbíróság felbujtóként elkövetett hűtlen kezelésben mondta ki bűnösnek. 8 hónap börtönre ítélte, de a büntetés végrehajtását egy évre felfüggesztette. A másodrendű vádlott P. L alpolgármestert hűtlen kezelésért 200 ezer forintos  büntetésre ítélte. Az első- és másodrendű vádlottal szemben fejenként 1 247 763 forintos vagyonelkobzást rendelt el, kötelezte őket a 33 655 forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész a fellebbezésre három nap gondolkodási időt kért, a polgármester és védője fellebbeztek a felmentésért (bűncselekmény hiányában), a másodrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik